U trendu

Obeležavanje Dana zaštite podataka o ličnosti u Srbiji

U Srbiji će Dan zaštite podataka o ličnosti, 28. januar biti obeležen u cilju podizanja svesti javnosti o značaju zaštite ličnih podataka, saopšteno je danas iz kancelarije poverenika za zaštitu podataka Rodoljuba Šabića.

U saopštenju se navodi da se u Srbiji taj dan obeležava i da bi se ukazalo „svim rukovaocima podataka, a pre svega organima javne vlasti, na zakonske obaveze i odgovornost za kršenje prava“.

Kao Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava se 28. januar, kada je 1981. godine počelo potpisivanje Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka, prvog pravno obavezujućeg medjunarodnog ugovora u ovoj oblasti. Taj dan obeležava se u svim državama potpisnicama konvencije u cilju unapredjenja zaštite ličnih podataka.

Povodom Dana zaštite podatka o ličnosti povernik će 30. januara organizovati skup u Beogradu na kome će govoriti o stanju u oblasti zaštite podataka o ličnosti, kao i o najdrastičnijim slučajevima kršenja tog ljudskog prava utvrdjenim u postupku nadzora koji je sproveo.

Najavljeno je da će na skupu biti predstavljena druga publikacija poverenika „Zaštita podataka o ličnosti – stavovi i mišljenja Poverenika“, a biće dodeljene zahvalnice za afirmaciju prava na zaštitu podataka o ličnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)