U trendu

Obeležen Dan mladih „Transformacija obrazovanja”

BEOGRAD – Grad Beograd obeležio je Međunarodni dan mladih manifestacijom u „Inkubator gnezdu“, a pomoćnik gradonačelnika Andrija Mladenović je, između ostalog, rekao da Beograd nudi šansu mladima i da je različitim merama doprineo da što više njih ostane u glavnom gradu i Srbiji.

Događaju su prisustvovali i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, zamenik direktora Kancelarije za mlade Grada Beograda Nemanja Marković, vršilac dužnosti pomoćnika ministra omladine i sporta Uroš Pribićević, kao i vršilac dužnosti podsekretara za sport i omladinu Grada Beograda Nikola Rajičić.

Prema Mladenovićevim rečima, grad će nastaviti da zajedno sa Beogradskim univerzitetom i vladom Srbije različitim reformama u obrazovanju rade kako bi doprineli da se mladi ovde obrazuju ali i da privuku i one iz drugih krajeva sveta.

„Pitanje zaposlenja je takođe sveprisutno, posla imamo ali nemamo dovoljan broj ludi koji hoće te poslove da rade. O tome sa mladima treba da razgovaramo. Bitne su i druge politike, politika zdravstvo, kulture, sporta i uopšte načina života“, dodao je on.

Slavica Đukić Dejanović je citirajući Frojda navela da mladi imaju dve obaveze – da rade i da vole. Ona je podsetila da je Dan mladih ustanovljen 1999. godine u sedištu Ujedinjenih nacija.

„Imamo mladost koja ume da radi o čemu svedoče rezultati na brojnim takmičenjima iz hemije, fizike, naučnih aktivnosti, sportova. Na današnji dan treba da se podsetimo zadataka koji stoje pred društvom u vezi sa mladima i činjenice da će mladi u narednoj deceniji biti nosioci društvenog razvoja. Zbog toga sa njima treba razgovarati o svim bitnim zadacima koji čekaju našu državu“, naglasila je ona.

Tema ovogodišnjeg Dana mladih je „Transformacija obrazovanja”, a u okviru koje Kancelarija za mlade Grada Beograda organizuje niz radionica i tribina kako bi skrenuli pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata, saopštio je Beoinfo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.