Obeležen Dan pobede: Sećanje na pale u borbi za slobodu

BEOGRAD – Polaganjem venaca, svečanim maršom „Besmrtni puk“ i koncertom na platou ispred Skupštine grada Beograda, juče je obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maj.

„Besmrtni puk“, u kojem su učestovali brojni građani i predstavnici republičke i gradske vlasti, kao i gosti iz Rusije, kretao se od Spomen-groblja oslobodiocima Beograda, Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert.

Koncert je organizovao Ruski dom iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve, a nastupili su ruski i srpski umetnici i ansambli.

Pre početka programa, okupljenima su se obratili ministar za inovacije i tehnološki razvoja Nenad Popović, ministar za rad Zoran Đorđević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Popović je rekao da se na današnji dan moramo prisetiti ideja zbog kojih su naši preci, nadljudskom hrabrošću i nepokolebljivošću, bili spremni da bespogovorno, u ratu žrtvuju svoje živote.

„Moramo se prisetiti tih ideala prošlosti, jer na njima je zasnovana i naša sadašnjost i budućnost“, rekao je Popović i istakao da su ti ideali sloboda i nezavisna otadžbina.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je okupljenima čestitao Dan pobede i istakao da je poznato da su Srbi i Rusi braća.

„Ali, mi smo i braća po oružju. Ovo je dan kada treba da pamtimo svakog srpskog i ruskog heroja, od maršala do vojnika“, poručio je Čepurin.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je, u ime Grada Beograda, zahvalio prijateljima iz Rusije koji su došli da zajedno s građanima Srbije proslave pobedu nad fašizmom.

„Ako ima naroda koji s punim pravom slave pobedu nad fašizmom, onda su to ruski i srpski narod. Podneli smo najveće žrtve proporcionalno broju stanovnika, i bili na pravoj strani čovečanstva“, istakao je Vesić.

On je dodao da je ovaj dan prilika da se zahvali i Crvenoj armiji na učešću u oslobođenju Beograda 20. oktobra 1944. godine.

„Nikada nećemo zaboraviti da je 1.000 Crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske dali život da Beograd bude slobodan“, rekao je Vesić.

On je istakao da marš „Besmrtni puk“ treba da podseti na pretke koji su dali život u borbi protiv fašizma, da podseti buduće generacije šta je fašizam i da bude brana revizije istorije.

Ministar Đorđević rekao je da nemamo pravo da zaboravimo naše pretke pale za slobodu i da je naša obaveza da čuvamo sećanje na njih.

Na koncertu isped Skupštine grada nastupili su Ivan Bosiljčić, Moskovski kadetski muzički korpus…

U povorci „Besmrtni puk“ bili su mnogobrojni građani, a među njima i potomci nastradalih koji su, uprkos kiši, nosili fotografije svojih predaka, srpske i ruske zastave.

U prvom redu su bili ministar Popović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar Đorđević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić…
Gosti manifestacije „Besmrtni puk“ bili su visoki zvaničnici Ruske Federacije, predsednici odbora za spoljnu politiku i socijalnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantnin Kosačov i Valerij Rjazanski.

Ovo je četvrti put da je u Beogradu održan svečani marš „Besmrtnog puka“ povodom Dana pobede nad fašizmom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.