U trendu

Obeležen Medjunarodni dan bicikla ispod Brankovog mosta u Beogradu (FOTO)

Medjunarodni dan bicikla, koji se u svetu proslavlja od 2018. godine na poziv Ujedinjenih nacija (UN), obeležen je danas ispod Brankovog mosta u Beogradu uz prisustvo predstavnika UN, ambasade Holandije i Udruženja gradjana „Ulice za bicikliste“.

Predsednik „Ulica za bicikliste“ Zoran Bukvić rekao je da je Beograd prošle godine usvojio Plan održive urbane mobilnosti, koji predvidja izgradnju 300 kilometara biciklističkih staza u narednih 10 godina i istakao da će udruženje pomoći gradu u primeni tog plana.

„Ulice za bicikliste će pratiti primenu tog plana, davaćemo komentare i hoćemo svi da pomognemo gradskim vlastima da se to što bolje sprovede“, rekao je Bukvić.

On je ocenio da ipak nedostaje politička volja i da civilni sektor mora da utiče na gradske čelnike da bi oni napravili odredjene pomake.

„Da bismo imali zeleniji, održiviji, čistiji grad, da prosto krenemo da nastupamo u tom pravcu da planiramo grad za bicikle“, izjavio je Bukvić.

Koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob kaže da je Beograd prelep za vožnju, ali se nada da će i Beograd i ostali gradovi u Srbiji unaprediti infrastrukturu tako da bude bezbedna za bicikliste.

„Mislim da je situacija na Novom Beogradu dobra, ima dosta staza za bicikliste. U ovom delu grada, ova staza pored reke je dovoljno dobra za vikende, ali ako hoćete da idete na posao, jednostavno nema dovoljno staza“, kaže Žakob.

Ambasador Holandije Just Reintjes kaže da je i on sam biciklista i da je biciklizam lak, jeftin, dobar za zdravlje i okolinu, ali da uvek može da ima više staza za bicikliste.

„Više staza za bicikliste. Možda bi moglo da ih ima više. Naravno, to može da bude nezgodno jer infrastruktura grada možda nije pogodna. Ali imamo i ovaj lift za bicikle na mostu. Možda više i toga“, rekao je Reintjes.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.