U trendu

Obeležen Svetski dan cerebralne paralize

BEOGRAD – U Srbiji živi oko 6.000 osoba koje boluju od cerebralne paralize, od čega 2.000 u Beogradu i važno je da se skrene pažnja na probleme sa kojima se suočavaju i unapredi njihov položaj u društvu, poruka je sa obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize.

Svetski dan cerebralne paralize pod sloganom „Milioni razloga- milioni čepova“ obeležen je danas, četvrtu godinu za redom, na Trgu republike.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je taj Sekretarijat u proteklih pet godina obezbedio više od 20 miliona dinara za osobe obolele od celebralne paralize kako bi se popravio njihov položaj.

„Posledica cerebralne paralize jeste život u kolicima i zato je veoma važno da sve prepreke i fizičke barijere koje postoje na saobraćajnicama i raskrsnicama i putevima u Beogradu otklonimo“, kaže Stanisavljević.

Istakla je da je Grad vodi računa o ljudima koji boluju od te bolesti, te da su im omogućene usluge ličnog pratioca, personalnog asistenta, a mnogi od njih, kaže, koriste i usluge dnevnih boravaka.

Stanisavljević je navela da Sekretarijat finansira posebna kombi vozila koja su prilagođena osobama sa invaliditetom, a sve u cilju olakšavanja njihovog transporta.

Sekretarka za socijalnu zaštitu pozvala je sve građane da se priključe ovogodišnjoj akciji sakupljanja više od milion čepova koje mogu danas da donesu na Trg republike, kako bi se njihovom prodajom završilo renoviranje prvog radnog centra u Beogradu, namenjenog osobama obolelim od cerebralne paralize.

Istakla je da će Grad Beograd pružiti podršku borbi protiv ove bolesti kolorizovanjem u zeleno Mosta na Adi, Brankovog mosta, Palate Albanija i velike kupole Doma Narodne skupštine.

Sekretar Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda Dilbera Sarajlić kaže da ljudi koji boljuju od te retke bolesti koriste ovaj datum i manifestacije kako bi skrenuli pažnju na svoje postojanje, probleme, ali i uspehe koje postižu.

Cerebralna paraliza predstavlja grupu neuroloških poremećaja koji se javljaju u prenatalnom periodu ili ranom detinjstvu, ostavljajući trajne posledice na kretanje, koordinaciju mišića, držanje tela i ravnotežu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.