U trendu

Obeleženo oslobađanje Beograda u Prvom srpskom ustanku

BEOGRAD – Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas, povodom oslobođenja beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku, venac na Spomenik Karađorđu na Svetosavskom platou, te podsetio da je na današnji dan Beograd oslobođen posle vekovne turske okupacije.

Mladenović je naveo da je oslobađanjem Beograda zaokruženo ono što je učinjeno u Prvom srpskom ustanku.

„Ustanička vojska iz više pravaca je oslobađala Beograd i na današnji datum, na svetog Andreja Prvozvanog, kada je slava vožda Karađorđa, oslobođena je sama varoš, dok su Turci iz Beogradske tvrđave izašli nakon Božića 1807. godine“, podsetio je Mladenović.

Istakao je da je srpski narod svoju slobodu teško sticao i sam se oslobađao, saopštio je Beoinfo.

Prema njegovim rečima, sve bitke srpski narod je vodio sam i pobeđivao je mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.

„Cena te slobode bila je velika. Mnogo naših predaka dalo je svoj život da bismo mi danas živeli u slobodnom Beogradu. Ne smemo da zaboravimo njihov herojski čin i duboko verujući da nećemo protraćiti tu cenu danas obeležavamo ovaj važan datum“, kazao je Mladenović.

Dodao je da se nastavlja sa gradnjom ne samo srpskog, već otvorenog grada i to uz stalno sećanje i podsećanje na sve koji su dali svoje živote za samostalnost i suverenost Srbije.

Predsednik Glavnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Branko Zlatković podsetio je da to društvo tradicionalno, od 1990. godine, obeležava oslobođenje beogradske varoši.

Ispričao je da je oslobađanje počelo rano ujutro kada se ušlo u prvi deo varoši, nakon čega su usledili i drugi događaji.

„Posle konačnog oslobođenja, u januaru 1807. godine Beograd je postao prestonica ustaničke Srbije, tu se preselio Praviteljstvujušči sovjet, osnovana Velika škola, a u Beogradu su tada živeli Dositej Obradović i Vuk Karadžić“, podsetio je Zlatković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.