U trendu

Obilazak gradskih zdanja

u okviru Dana evropske baštine

BEOGRAD, 17. septembra (Tanjug) – U Beogradu su u okviru „Dana evropske baštine“ organizovani obilasci gradskih zdanja, pa će tako zainteresovani građani i posetioci moći da se upoznaju sa istorijskim nasleđem prestonice.

Zainteresovanima će biti omogućen obilazak Doma Narodne skupštine koji realizuje Služba Narodne skupštine – Grupa za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine.

Posetioce vodi istoričar umetnosti Vesna Dujmović, a početak priče kreće od vestibula, ulaznog predvorja, gde se posetioci upoznaju sa istorijatom samog zdanja i početkom parlamentarizma u Srbiji, ukljucujuci sve skulpture, povelje i biste. Nastavak je u velikoj sali, gde posetioci imaju priliku da sednu na poslanička mesta i saslušaju priču o samoj prostoriji, istorijatu i procesu donošenja zakona sa zanimljivostima iz parlamentarnog života Jugoslavije i Srbije, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Dodaje se da će posetioci u maloj sali moći da se upoznaju sa najznačajnijim likovnim stvaralaštvom i zanimljivostima.

Kroz hodnike se posetiocima ukazuje na vitrine sa protokolarnim poklonima i pričama o njima, a u biblioteci se upoznaju sa fondom, istorijatom, razgledanjem najstarijih knjiga i pričama o Branislavu Nušiću, kao jednom od najznačajnijih bibliotekara Narodne skupštine.

U Salonu kneza Pavla upoznaju se sa istorijatom, umetničkim vrednostima i zanimljivostima iz života kraljeva i prinčeva u Kraljevini Jugoslaviji.

Centralni hol ili sala za razgovore je poslednja stanica u obilasku Narodne skupštine kao sublimacija celog zdanja, gde se građani mogu i fotografisati ispred mesta za obraćanje narodnih poslanika.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom posete će se realizovati tokom vikenda i to subotom i nedeljom 18, 19, 25. i 26. septembra i 2. i 3. oktobra s polaskom u 10 sati.

Program je namenjen svim starosnim grupama, traje sat vremena, a maksimalan broj posetilaca u grupi je 40, navodi se i dodaje da je obavezno poštovanje epidemioloških mera.

Termini za obilazak Palate Srbija za „Dane kulturne baštine“ sa vodičem su 20. 22, 28. i 29. septembra, kao i 7. oktobra u 16 časova, najviše do 40 posetilaca.

Prijavljivanje za obilazak oba zdanja obavlja se preko Turističke organizacije Beograda, na brojeve telefona 011/2635-622 i 011/2635-343, kao i imejl-adresu bginfo.knezmihailova@tob.rs.

Na sajtu Grada Beograda objavljeno je i da će u okviru „Dana evropske baštine“ 18. i 26. septembra biti organizovan obilazak dela Kapetan Mišinog zdanja, odnosno Rektorata Univerziteta sa vodičem.

Posetioci će imati prilike da vide aulu, unutrašnje dvorište, svečanu salu i još dve manje sale, kao i kabinete rektora i prorektora.

Posetioci su obavezni da nose maske, a termini za obilazak su u subotu, 18. septembra u 12, 13:15, 14:30, 15:45 i 17 sati, a u nedelju, 26. septembra u 10, 11:15, 12:30, 13:45, 14:30 i 15 sati.

Prijave posetilaca za obilazak Rektorata vrše se putem mejla vanja.radulovic@rect.bg.ac.rs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.