U trendu

Objavljena rešenja testa iz srpskog jezika

Rešenja testa iz maternjeg jezika, kojim je oko 70.000 osmaka u Srbiji započelo polaganje završnog ispita, već su objavljena.

Osmaci u četvrtak polaşu test iz matematike, a u petak kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati zavrÅ¡nog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna. Lista ÅŸelja s odabranim Å¡kolama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspoređivanje po Å¡kolama obaviće se 4. jula, dok su 5. i 6. jul rezervisani za upis učenika u srednju Å¡kolu – prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po Å¡kolama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju Å¡kolu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Rešenja testova iz srpskog jezika mogu da se pogledaju OVDE.

Đaci: Lak test iz srpskog jezika – sutra matematika

Za oko 70.000 osmaka u Srbiji testom iz srpskog jezika danas je počeo zavrÅ¡ni ispit koji će trajati joÅ¡ dva dana, a mali maturanti kaÅŸu da su pitanja iz maternjeg jezika bila laka, ali da strepe za matematiku i kombinovani test koji su zakazani za sutra, odnosno za petak.

U osnovnoj Å¡koli Mihailo Petrović Alas budući srednjoÅ¡kolci 15 minuta pre početka testa već su zauzeli svoje pozicije u sali gde je zakazano polaganje. Bilo je, kako kaÅŸu treme, ali je ona vidljivija kod roditelja koji su ih pratili do Å¡kole.

Direktorka Å¡kole Vesna Nedeljković kaÅŸe da su testove jutros preuzeli direktori Å¡kola sa punktova koje su odredile Å¡kolske uprave i da su Å¡kole bile u obavezi da se pobrinu za njihovu bezbednost do početka testiranja.

Kese sa testovima su otvorene pred đacima i deÅŸurnim nastavnicima, neposredno pred početak testiranja iz srpskog jezika, a da ne bude propusta rad su nadgledali supervizori ministarstva prosvete i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Nedeljković kaÅŸe da je za male maturante najvaÅŸnije da na testiranje dolaze smireni, da dobro promisle pre nego Å¡to zaokruÅŸe odgovor i da oni imaju „mnogo viÅ¡e znanja nego Å¡to roditelji i nastavnici imaju vere u njih“.

„Samo je vaÅŸno da ih ne uhvati trema, da dođu potpuno opuÅ¡teno i da se prisete svih upustava koje smo im ranije davali. Probni zavrÅ¡ni ispit je sjajna stvar i tu deca prođu celu proceduru, tako da je danas manji stres, jer su pre mesec dana kroz sve to proÅ¡li na probnom testu“, naglaÅ¡ava Nedeljković.

Već nakon 45 minuta od početka testiranja iz sale su počeli da izlaze prvi učenici. Među njima Damjan Tirić koji kaÅŸe da je test iz srpskog bio lak, da je brzo zavrÅ¡io i da očekuje dobre rezultate.

„Malo poteÅ¡koća bilo je kod pitanja koji se odnose na glasovne promene, ali dobro sam uradio“, kaÅŸe Damjan koji planira da upiÅ¡e Građevinsku Å¡kolu.

I Marija Åœivić slaÅŸe se sa drugom da je test bio lak i da je trebalo samo da se dobro čitaju pitanja.

„Dvadeseto pitanje je bilo najteÅŸe tu sam se najviÅ¡e dvoumila. Dato nam je da pročitamo tekst i da zaokruÅŸimo Å¡ta je narator mislio“, kaÅŸe Marija koja očekuje dobar rezultat i planira da upiÅ¡e gimnaziju.

I ostali učenici slaşu se da je test bio lak i dodaju da im tek predstoji teşi deo posla sutrašnji test iz matematike i u petak kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati zavrÅ¡nog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna. Lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna. Raspored po Å¡kolama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju Å¡kolu- prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po Å¡kolama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju Å¡kolu. Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opÅ¡teg uspeha od Å¡estog do osmog razreda, koji donosi najviÅ¡e 70 bodova. Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviÅ¡e 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

Prosvetne vlasti saopštile su da u Srbiji ima oko 70.000 osmaka, tako da mali maturanti ne treba da brinu jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta tako da će se svi upisati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.