U trendu

Objavljena rešenja testa iz srpskog jezika

Rešenja testa iz maternjeg jezika, kojim je oko 70.000 osmaka u Srbiji započelo polaganje završnog ispita, već su objavljena.

Osmaci u četvrtak polažu test iz matematike, a u petak kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna. Lista želja s odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspoređivanje po školama obaviće se 4. jula, dok su 5. i 6. jul rezervisani za upis učenika u srednju školu – prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Rešenja testova iz srpskog jezika mogu da se pogledaju OVDE.

Đaci: Lak test iz srpskog jezika – sutra matematika

Za oko 70.000 osmaka u Srbiji testom iz srpskog jezika danas je počeo završni ispit koji će trajati još dva dana, a mali maturanti kažu da su pitanja iz maternjeg jezika bila laka, ali da strepe za matematiku i kombinovani test koji su zakazani za sutra, odnosno za petak.

U osnovnoj školi Mihailo Petrović Alas budući srednjoškolci 15 minuta pre početka testa već su zauzeli svoje pozicije u sali gde je zakazano polaganje. Bilo je, kako kažu treme, ali je ona vidljivija kod roditelja koji su ih pratili do škole.

Direktorka škole Vesna Nedeljković kaže da su testove jutros preuzeli direktori škola sa punktova koje su odredile školske uprave i da su škole bile u obavezi da se pobrinu za njihovu bezbednost do početka testiranja.

Kese sa testovima su otvorene pred đacima i dežurnim nastavnicima, neposredno pred početak testiranja iz srpskog jezika, a da ne bude propusta rad su nadgledali supervizori ministarstva prosvete i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Nedeljković kaže da je za male maturante najvažnije da na testiranje dolaze smireni, da dobro promisle pre nego što zaokruže odgovor i da oni imaju „mnogo više znanja nego što roditelji i nastavnici imaju vere u njih“.

„Samo je važno da ih ne uhvati trema, da dođu potpuno opušteno i da se prisete svih upustava koje smo im ranije davali. Probni završni ispit je sjajna stvar i tu deca prođu celu proceduru, tako da je danas manji stres, jer su pre mesec dana kroz sve to prošli na probnom testu“, naglašava Nedeljković.

Već nakon 45 minuta od početka testiranja iz sale su počeli da izlaze prvi učenici. Među njima Damjan Tirić koji kaže da je test iz srpskog bio lak, da je brzo završio i da očekuje dobre rezultate.

„Malo poteškoća bilo je kod pitanja koji se odnose na glasovne promene, ali dobro sam uradio“, kaže Damjan koji planira da upiše Građevinsku školu.

I Marija Živić slaže se sa drugom da je test bio lak i da je trebalo samo da se dobro čitaju pitanja.

„Dvadeseto pitanje je bilo najteže tu sam se najviše dvoumila. Dato nam je da pročitamo tekst i da zaokružimo šta je narator mislio“, kaže Marija koja očekuje dobar rezultat i planira da upiše gimnaziju.

I ostali učenici slažu se da je test bio lak i dodaju da im tek predstoji teži deo posla sutrašnji test iz matematike i u petak kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna. Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna. Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu- prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu. Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova. Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

Prosvetne vlasti saopštile su da u Srbiji ima oko 70.000 osmaka, tako da mali maturanti ne treba da brinu jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta tako da će se svi upisati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.