Objekti u Savamali nisu bili nelegalni

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da porušeni objekti u beogradskoj Savamali nisu bili nelegalni i da u tom slučaju postoji više počinjenih krivičnih dela.

„Ako su objekti nelegalni, zna se kako se ruše po zakonu i ako postoje konačna rešenja o rušenju. Objekti u Savamali nisu bili nelegalni i ja bih mogao da vam navedem sedam ili osam krivičnih dela koja su se tamo dogodila“, izjavio je Šabić za televiziju N1.

Prema njegovim rečima, realno je očekivati da će zaštitnik gradjana podneti još jedan izveštaj i da će postupak nadzora biti sproveden ne samo u odnosu na policiju već i na još neke organe vlasti.

„Ja sam razgovarao s ljudima koji su kupili imovinu od države. Kada se suočite sa čovekom koji kaže to je objekat koji je pre 70 godina sagradila Iskra, državno preduzeće, i nikad niko nije pokrenuo postupak za rušenje tih objekata, nikad niko to nije doveo u pitanje i nije krenuo u postupak rušenja. Ne samo što su rušili već i što je u tim objektima bila imovima“, rekao je Šabić.

Premijer Srbije nedavno je rekao da su objekti koji su u naselju Savamala porušeni u noći 25. aprila bili „bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili“. S druge strane, poverenik Šabić smatra da je prošlo dovoljno vremena i da je policija trebalo da reaguje.

Naveo je da su ljudi koji su se našli povredjenim podneli sudu zahtev za dokaze i da sud treba da izadje na lice mesta i utvrdi činjenice, ali da se sada čisti šut na tom mestu, pa se može pomisliti da se čiste dokazi.

„Tamo stoje table Beograd puta, ne znam šta oni rade. Ušao sam na sajt Beograd puta, tamo ne postoje radovi, nema nikakvih radova, nejasno je zašto se to dešava i neko mora da objasni šta se tamo radi“, rekao je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.