U trendu

Obradović: Za otvaranje jedinstvenog upravnog mesta lokalnim samoupravama 40 miliona dinara

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da je raspisan novi javni poziv, vredan 40 miliona dinara, kako bi se lokalnim samoupravama pomoglo u opremanju novih jedinstvenih upravnih mesta, gde gradjani mogu da obave sve poslove sa lokalnom administracijom na jednom mestu, preneo je današnji „Blic“.

Obradović je rekla da su od 2018. godine do sada jedinstvena upravna mesta otvorena u 14 gradova i opština – u Gornjem Milanovcu, Lazarevcu, Somboru, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Beloj Palanci, Žitištu, Kruševcu, Užicu, Vlasotincu, a tokom decembra prošle godine otvorena su u Rači, Staroj Pazovi, Kuršumliji i Pirotu.
 
„Takodje, potpisali smo ugovore sa Paraćinom, Topolom i Kosjerićem. Raspisali smo novi javni poziv vredan 40 miliona dinara za narednu godinu da opremimo neka nova jedinstvena upravna mesta u Srbiji“, rekla je ona za „Blic“ i ukazala da su jedinstvena upravna mesta prelazni mehanizam ka konačnom cilju, a to je digitalizacija.

Podsetila je da je otvaranje jedinstvenih upravnih mesta, kao deo procesa reforme javne uprave, pokrenuto kako bi se gradjanima pružile bolje i efikasnije usluge.
 
„Jedinstveno upravno mesto omogućava gradjanima da na jednom mestu dobiju sve informacije, podnesu samo jedan zahtev i u komunikaciji samo sa jednim službenikom dobiju odgovarajuće rešenje. Nema više šetnje od šaltera do šaltera, time štedite vreme, štedite novac. To je moderna i efikasna uprava u Srbiji“, kazala je Obradović.

Istaknuto je i da se reforma javne uprave u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije i da predstavlja temeljan proces promena načina rada i pružanja usluga gradjanima i pojednostavljivanja procedura.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.