U trendu

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za upotrebu znakovnog jezika

Realizacija projekta „Razgovarajmo rukama“, kojim će se zaposleni u javnom sektoru koji svakodnevno komuniciraju sa strankama obučiti za upotrebu znakovnog jezika, počela je danas u Zrenjaninu.

Za tu namenu Grad je izdvojio 250.000 dinara.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je svrha obuke uvođenje posebnih mera radi postizanja pune ravnopravnosti osoba sa invaliditetom sa ostalim građanima i lakše komunikacije s gluvim i nagluvim osobama.

On je ukazao na Zakon o upotrebi znakovnog jezika, koji propisuje da gluva osoba ima pravo da koristi znakovni jezik u postupku pred državnim organom, organom autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

„Organizacija gluvih i nagluvih u Zrenjaninu osnovana je marta 1949. godine i danas ima oko sto članova, to su naši rođaci, prijatelji, komšije“, rekao je Santovac novinarima.

Kako je naveo, na ovim radionicama znakovni jezik učiće predstavnici zaposlenih u Gradskoj upravi Zrenjanin, kao i pojedinih preduzeća i ustanova kulture u tom gradu.

„Ovo je prvi korak, a u narednom periodu biće uključena i ostala preduzeća i ustanove, kao i zaposleni u Gradskoj upravi“, dodao je Santovac.

Edukacija će obuhvatiti odabrani set od 500 znakova u dve tematske celine, a obuku za znakovni jezik proći će 20 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.