U trendu

Obukama nastavnika iz oblasti zdravstvene pismenosti do prevencije pušenja kod mladih (FOTO/VIDEO)

Pušenje je najuticajniji faktor rizika za mnoge bolesti i preranu smrt u Srbiji, pa će tokom naredne godine kroz program Mission:Oxygen, nastavnici proći kroz obuke iz oblasti zdravstvene pismenosti i zdravih stilova života, uključujući i prevenciju pušenja kod mladih.

Nastavnici će stečeno znanje teorijski i praktično primeniti u nastavi i na taj način pomoći i motivisati učenike da donose informisane, kritičke odluke u vezi sa svojim životom, mentalnim i fizičkim zdravljem.

Prema evropskom istraživanju o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima i Globalnom istraživanju pušenja kod mladih, više od 16 odsto devojčica i dečaka u Srbiji (adolescenata od 13. do 15 godine) koristi duvanske proizvode, 43 odsto su bili pušači u nekom trenutku, a skoro 60 odsto je izloženo duvanskom dimu kod kuće.

Državni sekretar Ministarstva prosvete prof. dr Ivica Radović izjavio je na predstavljanju programa prevencije pušenja kod mladih da je važno da se u javnom prostoru, ali i obrazovno-vaspitnim ustanovama što više govori o štetnosti duvana, kako bi deca i učenici bili podstaknuti da se okrenu zdravim stilovima života.

„U skladu sa tim, Ministarstvo prosvete je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisalo ciljeve obrazovanja i vaspitanja među kojima je i razvoj i praktikovanje zdravih životnih stilova, svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i bezbednosti, potrebe negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti“, rekao je Radović.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano rekao je da 82 odsto mladih podržava okruženje bez pušenja u Srbiji.

„Želimo da mladi uzmu aktivnu ulogu da postanu prva generacija koja ne puši u Srbiji“, dodao je on.

Ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri rekao je da je njegova država u prve tri razvijene zemlje sveta sa najmanjim brojem pušača među adolescentima, a da više od 80 odsto  mladih od 12 do 17 godina nikada nije pušilo.

„Ovo je rezultat dugogodišnjeg kontinuiranog napora na nacionalnom nivou. Iz iskustva znamo da edukacija o zdravstvenoj pismenosti u učionici igra važnu ulogu u prevenciji pušenja među mladima. Srećni smo da što svoje iskustvo delimo sa Srbijom“, dodao je on.

Smanjenje stope pušenja znači i bolje zdravstveno stanje ljudi svih uzrasta, i duži životni vek, ocenio je ambasador.

Rukovodeća partnerka za operacije u organizaciji Propulsion, Vildana Drljević Boljević istakla je da je nakon faze isprobavanja velika verovatnoća da će mladi postati redovni korisnici duvanskih proizvoda, što dalje vodi u zavisnost jer se u Srbiji pušenje smatra „kul“ navikom.

Dodala je da je zato „naredni logičan korak rebrendiranje onoga što je kul“.

„U vremenu kakofonije informacija, a uz podršku školskog sistema ključno je razvijati veštine kritičkog promišljanja kod mladih kako bi donosili informisane odluke koje će ih dovesti do kreiranja zdravih navika i životnih stilova“, naglasila je Drljević Boljanić.

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je program obuke Mission:Oxygen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar