U trendu

OCD: Ništa od sredstava po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja za pružanje podrške žrtvama

 Grupa organizacija civilnog društva (OCD) ocenila je danas kao poražavajuće da petu godinu za redom sredstva prikupljena kršenjem osnovnih prava žrtava putem primene instituta odlaganja krivičnog gonjenja nisu dodeljena ni jednom projektu koji ima za cilj pružanje pomoći i podrške žrtvama krivičnih dela i besplatne pravne pomoći.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavio Autonomni ženski centar (AŽC), od 186 projekata koji su izabrani na javnom pozivu za dodelu sredstava po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja u 2022. godini, nijedan nije namenjen pružanju pomoći i podrške žrtvama.

„Kao i prethodnih godina, manje od pet odsto sredstava će biti dodeljeno projektima udruženja gradjana, dok će preko 4.000.000 evra dobiti državne ustanove u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite za potrebe renoviranja i opremanja, za koje su sredstva trebala biti obezbedjena u budžetu“, piše u zajedničkom saopštenju.

Oni su ocenili da, iako je 2020. godine usvojena Nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka, Vlada Srbije „svojim upornim odbijanjem da omogući veću dostupnost usluga za žrtve, na žalost potvrdjuje da je usvajanje Strategije bilo samo deklarativno, a ne suštinsko opredeljenje države da unapredi položaj žrtava“.

Istakli su da podaci Ministarstva pravde pokazuju da je u 2020. godini 11 udruženja pružilo skoro istovetan broj usluga besplatne pravne pomoći kao i 103 opštine u Srbiji, uz ocenu da rezultati konkursa pokazuju da se „ni na koji način ne vrednuje“ rad udruženja gradjana koja pružaju tu vrstu pomoći.

Zajedničko saopštenje potpisali su: Autonomni ženski centar, Astra, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Centar za mame, Udruženje Roma Novi Bečej, YUCOM, Pravni centar Niš, Da se zna!, Oaza sigurnosti, Mreža žene protiv nasilja – MŽPN, Centar za ljudska prava – Niš, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S, Centar za primenje evropske studije – CPES, Gradjanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za istraživanja migracija, Res Publika Kragujevac, Centar „Živeti uspravno“, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Fondacija Centar za demokratiju.

Medju potpisnicima su i Asocijacija DUGA, Evropski pokret u Srbiji, Mreža za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi, PROTECTA, Re Generacija, Viktimološko društvo Srbije, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Odbor za ljudska prava Vranje, Žene za mir Leskovac, SOS Vlasotince, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Užički centar za prava deteta, Forum žena Prijepolja, FemPlatz, Koalicija Otvoreno o konkursima, Udruženje žena Peščanik, PrEUgovor koalicija i Romski centar za žene i decu DAJE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.