U trendu

Očekuje se zajedničko rešenje na sastanku u Briselu

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da se na današnjem sastanku Briselu nadje neko zajedničko rešenje za problem migranata jer se Evropa susreće sa sve većim brojem ljudi koji bežeći od rata traže utočište u Zapadnoj Evropi.

„Sastanak je važan jer evropske zemlje i EU već nekoliko meseci lutaju u traženju tog sveobuhvatnog rešenja koji će uklučiti sve i koji će biti zajedničko evropsko rešenje. Do sada se sve svodilo na neko pojedinačno rešenje država. Neke su bile uspešnije i odgovornije, a nek manje uspešne i odgovorne. Srbija se pokazala kao odgovorna, iako nije članica EU“, rekla je Joksimović za televiziju Pink.
 
Ona je navela da će morati da se nadje neko rešenje u vezi sa sve većim talasom migranata u Evropi.

„Verujem da će danas biti predočen draft ili neka verzija nekog rešenja sa kojim bi EU izašla, a sa druge strane gde bi zemlje poput Srbije i Makedonije koje nisu članice EU, ali koje su tranzitne zemlje mogle da definišu svoje učšće u rešavanju tog rešenja“, kazala je Joksimović govoreći o današnjem sastanku kome će prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić

Joksimovć je kazala je da je taj „mini samit“ iznenada sazvan i da su na njega pozvani predstavnici zemalja koja su najviše pogodjene talasom izbeglica, a da Srbija ide na njega potpuno pripremljena.

Ona je rekla da će Srbija prihvatiti odredjen broj izbeglica u skladu sa svojim kapacitetima, ali da niko ne može da zadrži ljude na nekom mestu gde oni ne žele da budu.

Govoreći o rokovima za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU Joksimović je rekla da je realno otvaranje prvih poglavlja do kraja godine  i da očekuje da će to biti poglavlja 35 i 32.

„Što se tiče poglavlja 35 ne postoji sumnja da ćemo mi izneti naše stavove i sigurna sam da će nas evropski partneri čuti i uvažiti naše stavove“, navela je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.