U trendu

Od 1. januara bez otvorenog plamena i ćumura u zgradama

BEOGRAD – Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojena je odluka da se u stambenim zgradama zabranjuje upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se odluka, koja će stupiti na snagu 1. januara sledeće godine, odnosi na stanare i vlasnike ugostiteljskih objekata koji su u stambenim zgradama.

On je naveo da je, prema izveštajima MUP-a i vatrogasnih službi, upotreba otvorenog plamena i korišćenje ćumura jedan od najčešćih uzroka požara u stambenim zgradama i podsetio da je u poslednje vreme bio veliki broj požara, uz žrtve i veliku materijalnu štetu.

„Početkom epidemije virusa korona dogodio se strašan požar na Novom Beogradu kada je stradalo čak sedmoro ljudi. Na sledećoj sednici dodatno ćemo precizirati ovu odluku po pitanju ugostiteljskih objekata, čime će biti rešeno i pitanje plinskih boca. Ukoliko plinske boce nisu atestirane apsolutno u skladu sa svim važećim propisima MUP-a, njihova upotreba će biti zabranjena“, precizirao je Vesić.

Podsetio je da je nedavno izbio požar u kineskom tržnom centru, kao i u Čika Ljubinoj, koji su bili izazvani plinskim bocama.

„Vreme je da se uvede red u ovu oblast. Mislim da će građani biti zadovoljni ovom odlukom, a sve je urađeno uz saglasnost Sektora za vanredne situacije MUP-a“, rekao je Vesić.

Odbornici su usvojili i Odluku o dopuni odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada, kao i Odluku o obezbeđivanju uslova za razvoj, upravljanje i održavanje servisa za digitalno pružanje usluga u oblasti komunalnih delatnosti i ostalih poslova iz nadležnosti Grada Beograda „Beograd pametan grad – Belgrade smart city“.

Gradski odbornici usvojili su i Zaključak o ispravci Odluke o završnom računu Grada Beograda za 2020. godinu, Odluku o otpisu potraživanja dospelih na dan 31.12.2018. po osnovu neizmirenih izvornih, javnih prihoda Grada Beograda prema Privrednom društvu kompanija „Progres” a. d. Beograd.

Usvojen je i Izveštaj o napretku sprovođenja programa zaštite životne sredine za period od 2016. do 2020. godine, kao i Odluka o dopunama odluke o Gradskoj upravi Grada Beograda i kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Beograda.

Takođe, usvojen je izveštaj o napretku sprovođenja Programa zaštite životne sredine za period 2016. do 2020. godine, koji je pokazao da je najveći broj aktivnosti potpuno ili u velikoj meri realizovan (74 odsto).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.