Od 1.januara nezaposlenim porodiljama pomoć od 30.000 dinara

BEOGRAD – Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je večeras da će budžet za socijalna davanja u narednoj godini biti uvećan za 76 miliona dinara i da neće biti smanjenja ni u jednom segmentu.

Stanisavljević je kazala da će se na sutrašnjoj sednici Skupštine grada naći paket mera koji se tiče socijalno ugroženih građana i najavila da će od 1. januara
jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje i one sa niskim primanjima biti uvećana za 5.000 dinara.

Tako će, kako je navela, nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara.

„To ne isključuje prava iz republičkog budžeta jer svaka porodilja ima pravo na još 100.000 dinara, dečji dodatak i sva ostala davanja“, rekla je Stanisavljević gostujući i „Beogradskoj hronici“, navodi se se u saopštenju Sekretarijata.

Ona je dodala da će 6.900 korisnika novčane socijalne pomoći u Beogradu dobiti dodatak od deset odsto na mesečni iznos socijalne novčane pomoći.

Stanisavljević je kazala da će korisnici socijalne pomoći stariji od 65 godina od Grada Beograda dobiti dodatak od 5.000 dinara i dodala da će beskućnici u vanrednim situacijama ubuduće moći da koriste obrok u narodnim kuhinjama.

„Za sve ove mere u budžetskim sredstvima planirano je 50 miliona dinara“, precizirala je sekretarka.

Dodala je da su, iako tokom ove godine nije bio povećan broj zahteva za socijalna davanja, u budžetu predviđena sredstva ako se to eventualno desi.

Stanisavljević je kazala da je situacija u gradskim prihvatilištima složena, ali pod kontrolom.

Kako je rekla, u Prihvatilištu za odrasla i stara lica trenutno je 66 korisnika, dok je u Prihvatilištu za decu 25 korisnika, a u toj ustanovi od početka godine utočište je našlo više od 100 dece.

„Ni u jednom od prihvatilišta nije bilo zaraženih, za šta su zaslužni, pre svega, zaposleni u ovim ustanovama, koji su već deseti ciklus u dobrovoljnoj, preventivnoj izolaciji sa korisnicima“, kazala je Stanisavljević.

Navela je i da služba gerontodomaćica funkcioniše normalno i da brinu o korisnicima koji su pozitivni ili u izolaciji, ali tako da ne ulaze u njihove domove, već im ispred vrata ostavljaju namirnice i lekove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.