U trendu

Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju

Od 1. januara sledeće godine granica za odlazak u starosnu penziju kod žena se pomera za dva meseca, tako da će žene u 2021. godini u starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podsećaju i da će za muškarce važiti isti uslovi kao i ove godine, dakle 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja

Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Od 1. januara se menjaju i uslovi za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, pa će muškarcima biti potrebno 40 godina staža osiguranja i 59 godina života, a ženama najmanje 39 godina i četiri meseca staža osiguranja i 58 godina i četiri meseca života.

U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini a ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju može maksimalno da iznosi 20,4 odsto.

Iz Fonda PIO takođe navode da ukoliko osiguranik želi da ostvari pravo na penziju po uslovima iz ove godine, trebalo bi da raskine radni odnos i podnese zahtev u ovoj godini.

Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu uslova koji važe u toj godini. Dakle, da bi se ostvarilo pravo na penziju po uslovima koji važe u 2020. godini, potrebno je da se najkasnije 30. decembra raskine radni odnos, kako bi se najkasnije 31. decembra podneo zahtev za ostvarivanje prava na penziju.

Zahtev za ostvarivanje prava na penziju sa priloženim dokazima može se predati lično na šalteru nadležne jedinice Fonda ili poslati poštom kao preporučena pošiljka.

Zahtevi za ostvarivanje prava na penziju mogu se podneti i elektronskim putem, korišćenjem veb portala e-Šalter, preko adrese esalter.pio.rs.

Portalu se može pristupiti i preko sajta Fonda PIO. Na portalu se nalazi i detaljno uputstvo za korišćenje, kao i uslovi koje je neophodno ispuniti da bi se portal mogao koristiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar