U trendu

Od 1. jula prvim bebama 100.000 dinara, ako ispoštujete ovu proceduru

Roditelji svih provorođenih beba koje su na svet došle od 1. januara ove godine i onih koje će se roditi do 1. jula primaće roditeljski dodatak od 39.000 dinara, odnosno iznos koji propisuje važeći zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Iako su se novopečeni roditelji ponadali da će zbog mogućnosti da se za ovu državnu pomoć prijave godinu dana od rođenja naslednika, te kasnijim podnošenjem papira dobiti i više novca, 100.000 dinara, to ipak nije moguće.

Kako kažu u Ministarstvu za rad, zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak po sadašnjim propisima podnosi se najkasnije do navršenih šest meseci deteta, a visina se utvrđuje u odnosu na dan rođenja.

– Novi zakon o finansiskoj podršci porodici sa decom počinje da se primenjuje 1. jula 2018. i njime je predviđeno da se zahtev podnosi najkasnije do navršene prve godine deteta, a njegova visina se i dalje utvrđuje u odnosu na dan rođenja – navode u Ministarstvu, a prenose beogradski mediji.

– Konkretno, roditelji dece rođene zaključno sa 30. junom ove godine ostvariće pravo na dodatak u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom koji se primenjivao na dan detetovog rođenja, dok će bebe rođene 1. jula i kasnije pravo ostvarivati u skladu sa novim zakonom. Za drugo i treće dete roditeljski dodatak ostaje isti.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju, kaže da je država počela da radi sinhronizovano, na više frontova i očekuje da će se s vremenom stanje u pojedinim segmentima populacione politike popravljati. Ako sve bude teklo prema planovima, ono što je sada započeto davaće prave efekte za pet ili 10 godina, što je merna jedinica u demografiji.

– Naravno, ne smemo da zaboravimo faktor migracija, masovnih nezaraznih, odnosno zaraznih bolesti, starenja i naravno, konflikata, koje ne želimo, ali ne možemo sa sigurnošću da znamo da ih neće biti.

– Ono što ja mogu da kažem jeste da je cilj Vlade i kabineta koji vodim da za 10 godina zaustavimo negativne demografske trendove i da postignemo da nam svaka naredna generacija bude podjednako brojna kao prethodna – kaže Slavica Đukić Dejanović.

Novi propisi donose i promene oko ostvarivanja prava na porodiljski dodatak, koje su do sada imale samo žene zaposlene na ugovoru o radu, a novim odredbama će ono biti proširenog i na pripadnice lepšeg pola koje samostalno obavljaju neku delatnost, kao i one angažovane uz ugovor o delu ili ugovor o privremeno-povremenim poslovicama

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)