Od danas na Kosovu u funkciji pozivni broj +383

Za telefonske pozive ka Kosovu od danas je u funkciji i poseban međunarodni kod +383, koji je MTU dodelila Kosovu, kao rezultat, kako se navodi, dogovora Beograda i Prištine u Briselu, prenela je tv RTK2.

To je na konferenciji za novinare saopštio direktor Telekoma Kosova Agron Mustafa ocenivši da je reč o događaju od velikog značaja.

“Sa uvođenjem novog pozivnog broja ostali će se postepeno eliminisati. Pozivni broj 381 će do kraja 2017. u potpunosti biti izbačen“, rekao je Mustafa.

Međunarodna telekomunikaciona unija dodelila je, kako se navodi, Kosovu trocifreni pozivni broj +383, u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine u Briselu.

Istovremeno je srpskoj kompaniji MTS d.o.o dodeljena dozvola za mobilnu telefoniju i licenca za usluge fiksne telefonije na Kosovu koje je izdala Regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova, navodi RTK2.

Za Kosovo se kao pozivni telefonski brojevi koriste – iz Srbije za fiksnu telefoniju +381, dok se za mobilne koriste slovenački kompanije IPKO +386, i iz Monaka +377 koji koristi mobilni operater Valja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.