Od početka oktobra u Srbiji 238 slučajeva malih boginja

Na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji, od početka oktobra registrovano je ukupno 238 slučajeva malih boginja, od kojih je 63 laboratorijski potvrđeno u Institutu „Torlak“.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 48 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako se navodi, većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 37 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 21 obolele osobe.

Kako se precizira, epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i do 24. novembra na navedenoj teritoriji registrovano je 156 obolelih osoba.

Od početka novembra, epidemije malih boginja prijavljene su i na teritoriji grada Beograda (32 obolela), grada Kraljeva (38 obolelih) i opštine Bujanovac (dva obolela).

Dana 16. novembra godine Institut „Torlak“ je dostavio laboratorijsku potvrdu slučaja malih boginja iz Subotice, za koji je Zavod za javno zdravlje Subotica dostavio prijavu sumnje, dok je 22. novembra dostavio laboratorijske potvrde za dva slučaja malih boginja, kod jedne osobe iz Preševa i jedne osobe iz Bojnika, za koje su prijave sumnje dostavili Zavod za javno zdravlje Vranje i Zavod za javno zdravlje Leskovac.

„Torlak“ je 23. novemba dostavio laboratorijske potvrde za pet slučajeva malih boginja iz Niša. Institut za javno zdravlje Niš je istog dana prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji grada Niša sa dvoje obolelih, kao i bolničku epidemiju sa troje obolelih na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra Niš.

Dana 24. novembra Zavod za javno zdravlje Novi Pazar dostavio je Institutu za javno zdravlje Srbije prijavu porodične epidemije malih boginja u Tutinu, sa dvoje obolelih.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica).

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na teritoriji Republike Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ će predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama SZO, iz kojih je proistekao i usvojeni plan odstranjivanja morbila u Srbiji, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.