U trendu

Od septembra radovi na Bulevaru patrijarha Pavla

BEOGRAD – Rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla, na potezu od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, trebalo bi da počne u septembu, kažu u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Reč je o deonici dugoj 1.875 metara, radovi koštaju 1.385 milijardi dinara, a rok za njihov završetak je 540 dana od uvođenja izvodača u posao, preciziraju za Tanjug i ističu da će ova važna beogradska saobraćajnica biti proširena i da će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, dok će u sredini biti tramvajska pruga postavljena na izdignutoj tramvajskoj baštici.

Nakon obimnih pripremnih radova, sledi polaganje četiri kilometra šina i isto toliko kilometara elektrovodova, postavljanje 49 stubova kontaktne mreže na kojima će se nalaziti i javno osvetljenje, dok će ispod saobraćajnice biti položeno oko devet kilometara vodovodnih i kanalizacionih cevi, objašnjavaju u Direkciji.

Geotehnička istraživanja su pokazala da postoji visok nivo podzemnih voda zbog čega će tlo ispod saobraćajnice biti zamenjeno, navode i dodaju da će se ispod kolovoza raditi iskopi i zamena materijala na dubini od oko jedan metar, osim na delovima gde bude utvrđeno da postojeća konstrukcija ispunjava potrebne geomehaničke standarde.

Duž trase predviđena su po dva stajališta javnog prevoza opremljena urbanim mobilijarom – kod Ulice Pere Velimirovića i „Mosta za Prokop“.

U Direkciji podsećaju da je u prvoj fazi radova izmešteno korito Topčiderske reke i izgrađena nova mostovska konstrukcija na raskrsnici sa Ulicom Pere Velimirovića, a budući da se na toj poziciji Kaljavi potok uliva u Topcidersku reku kao otvoreni vodotok, izvedeno je i njegovo zacevljenje i upuštanje u tu reku.

Osim rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, radiće se i deo od Hipodroma do prolaza za Košutnjak.

„U toku je priprema tenderske dokumentacije za javnu nabavku kojom će se obezbediti neophodna tehnička dokumentacija za izgradnju te deonice. Tenderom će biti predviđena najoptimalnija trasa u odnosu na kulturno-istorijsku celinu Topčider, kroz koju treba da prođe nova saobraćajnica“, kažu u Direkciji.

Dodaju će će do sada urađena tehnička dokumentacija, koja zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa nije mogla da se realizuje, biti korišćena u pripremi nove tenderske dokumentacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.