U trendu

Od sutra, nakon 10 godina, ponovo dijaliza u Vrnjačkoj Banji

VRNJAČKA BANJA – U Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji, gde od 2008. godine nije bilo uslova za dijalizu, od sutra će početi hemodijaliza za 10 pacijenata sa teritorije opštine Vrnjačka Banja, koji su do sada zbog te procedure morali da putuju u Kraljevo.

Direktorka Specijalne bolnice za interne bolesti Vanja Balšić kaže da od 2008. godine u bolnici postoji osam italijanskih aparata za hemodijalizu, ali nije bilo uslova da se terapija i obavlja u bolnici.

Ona se zahvalila na nesebičnoj pomoći i podršci Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, koje je i osnivač Specijalne bolnice u Vrnjačkoj Banji, kao i lokalnoj samoupravi, na pomoći da se dijaliza ponovo radi u njihovoj bolnici, u njihovom gradu.

„Imali smo veliko ohrabrenje i pomoć u svakom smislu i verujemo da su se stekli svi uslovi, kako zakonski, tako i medicinski da od sutra krenemo sa prvim procedurama, na veliku radost kako pacijenata koji će biti dijalizirani, njihovih porodica i prijatelja, našeg kolektiva, tako i cele naše zajednice, opštine Vrnjačka Banja“, navela je Balšić.

Kaže i da je preostalo još ponešto da se obavi, pored ostalog treba da „aneksiraju“ ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, ali se nada da će to uspešno obaviti.

„To su standardne procedure. Sa nekim novim ljudima i energijom, nadamo se da ćemo uspešno prebroditi i tu prepreku”, kazala je Balšić za Tanjug.

Prema njenim rečima, radi se na tome da se dođe do mogućnosti da se iste procedure započnu sa pacijentima sa teritorije opštine Trstenik, koji se sada dijaliziraju u Kruševcu, a bliže su Banji.

Dodala je i da bi od početka sledeće godine, Specijalna bolnica trebalo da ima mogućnost da ponudi usluge hemodijalize za pacijente bez zdravstvenog osiguranja Republike Srbije, odnosno turiste u Vrnjačkoj Banji, koji imaju potrebe za tom procedurom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.