U trendu

Odalović: Otmičari očigledno locirani

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da su od libijskih zvaničnika dobijena uverevanja da će se oteti službenici u narednih 48 časova vratiti, što kako je dodao, znači da su otmičari locirani.

„Imamo uveravanja koje nama daju i očigledno je da su otmičari locirani i da nisu prošli punktove van grada. Očigledno su u gradu, tako da se nadamo da će to što libijski zvaničnici rade dati rezultate“, rekao je Odalović.

Odalović je za RTS rekao da su mere bezbednosti u Libiji podignute na najviši nivo i da se čine napori da se otmica dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji što pre reši.

„Čine se ogromni napori lokalnih pripadnika bezbednosnih snaga da se problem što je moguće pre razreši. Mere bezbednosti su podignute da najviši nivo, tako da je očigledno postoji spremnost libijskih vlasti da razreše situaciju“, rekao je Odalović.

On je rekao da je u svakodnevnom kontaktu sa ambasadorom Srbije u Libiji Oliverom Potežicom, koji je takodje bio u koloni vozila iz koje su oteta dva službenika ambasade, i da je očigledno da je otmica bila planirana.

„Ministarstvo spoljnih poslova prati sva dešavanja i u skladu sa tim će donositi sve odluke“, rekao je Odalović i podsetio da je formiran krizni štab koji radi na rešavanju otetih srpskih državljana.

Dva službenika ambasade u Libiji, vezista Sladjana Stanković i vozač Jovica Stepić, oteti su juče u gradu Sabrata u Libiji.

Sabrata: Potraga za otetim Srbima

Sve bezbednosne službe u Sabrati maksimalno su angažovane posle otimice državljana Srbije, izjavio je zvaničnik vojnog saveta u tom gradu na severozapadu Libije.

„Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih“, rekao je agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog saveta, koji veruje da je dvoje otetih službenika ambasade Srbije još u Sabrati.

O otmici su obavešteni i susedni gradovi i oblasti i od njih je zatraženo da takođe postave kontrolne punktove, naveo je taj zvaničnik.

Vojni savet Sabrate je zadužen za bezbednost te oblasti i lojalan je alijansi koja kontroliše Tripoli, navela je francuska agencija.

Nešto ranije, član gradskog saveta Sabrate Abdulgasim Krair je rekao da će učiniti sve što je moguće da bi se pronašli otmičari i spasili zaposleni u ambasadi.

Sabrata se nalazi na severozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Reč je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da su oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, ističući da čini sve da obezbedi više informacija i siguran povratak naših državljana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.