U trendu

Odbačena kandidatura Živojina Rakočevića za predsednika UNS

Kandidaciona komisija Udruženja novinara Srbije (UNS) usvojila je danas prigovor na kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS, saopšteno je iz tog udruženja.

Navodi se da je glasovima Petra Jeremića i Ljiljane Smajlović, komisija većinom glasova odlučila da Rakočević ne može biti uvršćen u konačnu listu kandidata.

Razlog je što po Članu 20 Statuta udruženja, u organe UNS ne mogu biti birani članovi ukoliko su „zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave, odnosno funkcioneri u političkim strankama ili ako su članovi u telima političkih stranaka“.

Iz udruženja su naveli i da je tim članom odredjeno da u organe UNS ne mogu biti birani „vlasnici, suvlasnici udela ili akcija u pravnom licu koje je osnivač medija, ako u konkretnom mediju ima više od petoro zaposlenih, ne računajući same vlasnike ili suvlasnike udela ili akcija onih koji su zaposleni u osnivaču medija“.

Član 20 predvidja i da u organe udruženja ne mogu biti birani članovi UNS koji su „direktori medija i njihovi zamenici ako u mediju ima više od petoro zaposlenih, ne računajući same direktore ili zamenike“.

Pozivajući se na isti član, tročlana komisija je usvojila prigovore na kandidature Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku za članice Uprave UNS.

Komisija je jednoglasno odbila prigovor Miodraga Popova na kandidaturu dosadašnjeg predsednika UNS Vladimira Radomirovića, navodeći da prigovor Popova „kao lični negativni stav prema kandidatu ne sadrži razloge koje bi Statut UNS mogao da prepozna kao objektivno i opravdano osporavanje kandidature“.

Ranije je grupa članova Uprave Udruženja novinara Srbije, medju kojima je i Živojin Rakočević, izrazila sumnju da je u toku proces učljanjenja više od 100 novinara i medijskih radnika u UNS zarad obezbedjivanja još jednog mandata aktuelnom predsedniku Vladimiru Radomiroviću i njegovim saradnicima.

Izborna Skupština Udruženja novinara Srbije biće održana u subotu, 29. maja u hotelu „Jugoslavija“ u Beogradu a jedini kandidat za predsednika UNS je dosadašnji prvi čovek udruženja Vladimir Radomirović.

Odluka komisije, prigovori i odgovori na prigovore kandidata objavljeni su na sajtu UNS-a. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.