U trendu

Odbornici u ponedeljak o daljinskom grejanju, urbanizmu. . .

BEOGRAD – Na sednici Skupštine grada Beograda, zakaznoj za ponedeljak, 31. januar, odbornici će raspravljati o sistemu daljinskog grejanja, urbanističkim planovima, kao i o desetogodišnjem programu razvoja Beograda.

Kako je za Tanjug rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda je potvrđivanje ugovora između Republike Srbije, Elektroprivrede Srbije i Grada Beograda o rehabilitaciji sistema daljinskog grejanja.

„Tom odlukom potvrđujemo da počinje realizacija sistema daljinskog grejanja u smislu da počinjemo da koristimo toplotnu energiju sa blokova iz termelektrane ‘Nikola Tesla’ u Obrenovcu, koja se više neće rasipati, i da ćemo tu toplotnu energiju prenositi do toplana na Novom Beogradu“, objasnio je Vesić.

Na taj način će, dodao je, za oko trećinu biti smanjena kupovina gasa i prvi put će se za grejanje Beograda koristiti toplotna energija, koja nastaje prilikom proizvodnje struje.

Vesić je rekao da će se na sličan način koristiti toplotna energija iz deponije Vinča.

Na sednici će, naveo je, biti doneta i poslednja odluka koja je neophodna kako bi se počelo sa primenom svih novih odluka u vezi sa bukom u gradu.

Pojasnio je da ta odluka reguliše način korišćenja aparata za merenje buke koji su već kupljeni tako da će, kako je najavio, Komunalna milicija već od 7. ili 8. februara početi rigorozno da kontroliše buku u gradu na osnovu svih novih ovlašćenja koja su joj data po zakonu.

„Na taj način ćemo sasvim sigurno uvesti red u Beogradu, kada je u pitanju buka i pokazati da ćemo zaštititi građane jer je to jedan od najvećih problema koje imamo u gradu“, rekao je Vesić.

Naveo je da je na dnevnom redu i nekoliko urbanističkih planova koji su važni za dalji razvoj prestonice, ističući da je više od 65 odsto Beograda pokriveno urbanističkim planovima.

Pred obornicima će se, rekao je Vesić, naći i desetogodišnji program razvoja Beograda kojim će biti određeno u kom pravcu će se srpska prestonica razvijati u narednih deset godina kada su u pitanju urbanizam, privreda, ekonomija, inovativna industrija, poljoprivreda, saobraćaj.

„Imamo napravljen program za sve oblasti u čijoj su izradi učestvovali fakulteti univerziteta u Beogradu, mnogobrojni stručnjaci“, rekao je Vesić i dodao da se na tom programu radilo više od godinu i po dana.

Osim toga, dodao je da će na dnevnom redu sednice naći i niz kadrovskih rešenja.

Pred odbornicima će se naći i izmene i dopune Odluke o prečišćavanju i distribuciji vode, ali i Predlog lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Beograda za 2022. godinu.

Raspravljaće se i o Predlogu zaključka o davanju saglasnosti na Plan rada Sekretarijata za poslove komunalne milicije za ovu godinu, kao i o Predlogu zaključka o davanju saglasnosti na strateški plan Sekretarijata za poslove komunalne milicije za period od 2022. do 2025. godine.

Kada je reč o urbanizmu, pred odbornicima će se naći izmene i dopune Plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine, kao i Predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije za blok između Vojvođanske, Surčinske i Ulice Dušana Vukasovića.

Osim toga, raspravljaće se i o Predlogu odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu holding kompanije Pamučni kombinat „Uumco“ a.d. Vranje i Predlogu odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu privrednog društva „Simpo šik“ d.o.o. Kuršumlija.

Sednica će biti održana u Velikoj sali zgrade Narodne skupštine u ulici kralja Milana 14, uz poštovanje preporuka o preventivnim merama u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19 koje je utvrdio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.