U trendu

Odbornici usvojili plan za Makiško polje

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su plan detaljne regulacije za Makiško polje, koji omogućeva da sledeće godine počne gradnja metroa u prestonici.

Taj plan je u prethodnom periodu izazvao najviše pažnje javnosti o tome da li se time ugrožava vodosnadbevanje građana, a mišljenja odbornika su po tom pitanju bila podeljena.

Predstavnici opozicije tvrde da se tim planom ugrožava vodosnadbevanje, dok su odbornici vladajuće SNS odbacili te tvrdnje kao netačne, uz obrazloženje da urbanizacija nije predviđena na mestu vodoizvorišta i ocenu da oni koji su protiv plana pokušavaju da zaustave gradnju metroa u Beogradu.

Predstavnici opozicione odborničke grupe „Građanski demokratski forum – inicijativa žena Srbije” su naveli da će ovim planom, a pre svega zbog “neodgovornog ponašanja nadležnih institucija” biti ugroženo vodosnadbevanje.

Šef te odborničke grupe Rade Veljanovski je, između ostalog, kritkovao to što se ne pominje uticaj planirane urbanizacije na Makiškom polju na zagađenje vazduha iako će, dodaje, prema planu na tom području biti ogromna gustina stanovanja.

To je, kaže, jedan od razloga zbog kojeg treba da budemo zabrinuti zbog ovog plana.

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da urbanizacija predviđena planom ne ugrožava vodoizvorište i da oni koji kritikuju to rade jer su protiv izgradnje metroa.

„Sve priče oko ugrožavanja zaštite vodoizvorišta se plasiraju iz jednog razloga – da se zautsavi izgradnja metroa”, rekao je Vesić i dodao da će gradnja metroa početi krajem sledeće godine.

Kako je dodao, izgradnja metroa će biti potpuni politički debakl opozicije koja je to, dok je bila na vlasti, obećavala, ali nije ispunila.

“Usvajanje Plana detaljne regulacije za Makiško polje znači početak izgradnje metroa. U narednih devet meseci izvršićemo eksproprijaciju zemljišta kako bismo počeli da gradimo metro krajem iduće godine kako smo i obećali”, rekao je Vesić.

Kada je reč o trasi metroa, Vesić je podsetio da su konsultovani stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, kao i jedna od najboljih i najpoznatijih kompanija u Engleskoj kada je u pitanju planiranje metroa, koja je radila nekoliko metroa u svetu.

On je istakao i da je urađen master plan saobraćaja i podsetio da se ova trasa metroa poklapa sa trasom koja je planirana 1974. godine, kada je gradonačelnik bio Branko Pešić.

Vesić je napomenuo da je, kada je reč o zaštiti vodoizvorišta, u toj zoni uvek bila predviđena gradnja.

“Generalni plan iz 1974. godine to jasno kaže. Tamo je 1955. godine izgrađena pruga, depo za vozove, 70 kilometara šina, 47 koloseka, a u istoj toj zoni nalaze se blokovi 44, 45 i 70 na Novom Beogradu”, rekao je Vesić.

On je naglasio da građani mogu da učestvuju u izradi urbanističkih planova, te da proces izrade plana traje više od godinu i po dana.

“Građani ne treba da budu zabrinuti jer je Institut ‘Jaroslav Černi” uradio studiju, a JKP ‘Beogradski vodovod i kanalizacija’ dalo veoma stroge uslove zaštite i svi ti uslovi biće ispoštovani, tako da nema ni govora o ugrožavanju vodoizvorišta”, podvukao je Vesić.

Sednica beogradskog parlamenta, na kojoj je usvojen plan, trajala je oko dva sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.