U trendu

Odluke Kriznog štaba: Testiranje od danas jeftinije, skraćeno vreme između vakcina

Broj građana pozitivnih na korona virus sve je veći i veći, a epidemiološka situacija u zemlji izrazito je teška i vanredna, izjavio je danas nakon sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i apelovao na sve da poštuju važeće mere.

Gojković je preneo da je Krizni štab odlučio da se trajanje karantina za zaražene smanji sa 10 na sedam dana, zbog lakšeg oblika oboljenja, a kako bi se građani što pre vratili na posao.

Takođe, odlučeno je da se vreme između druge i treće doze vakcine smanji na tri meseca.

Gojković je rekao i da omikron soj dominira u Srbiji i da je dogovoreno smanjenje cena testova na sopstveni zahtev, pa će PCR testovi umesto 9.000 koštati 6.000 dinara, a antigenski umesto 3.500 – 1.800 dinara.

Kada je reč o drugom polugodištu u školama, Gojković je rekao da od ponedeljka učenici osnovnih škola u Vojvodini nastavljaju nastavu neposredno, dok vojvođanski srednjoškolci kreću na kombinovani vid nastave.

O početku drugog polugodišta u školama u centralnoj Srbiji odlučivaće se u utorak, a Gojković kaže da su najbliži rešenju po uzoru na Vojvodinu.

Dodao je da je u tom slučaju problem i registrovana pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine.

Gojković je istakao i da omikron soj dominira u Srbiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.