Određen datum isplate jednokratne pomoći penzionerima

Jednokratnu pomoc od po 5.000 dinara svi penzioneri će dobiti 4. novembra, potvrdeno je RTS-u.

Izmene zakona kojima se uvodi „švajcarska formula“ za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije, a uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Dok oko jednokratne isplate 5.000 dinara nema dileme, penzioneri o „švajcarskoj formuli“ ne znaju mnogo.

Prema predlogu zakona penzije ce se usklađvati jednom godišnje, svakog 1. januara, na to ce podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade.

Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, u pitanju su decimale.

„Mi čekamo odgovor od njih, jer smo njima poslali na tumačenje, s obzirom na to da se uzima period od jula 2018. do 30. juna 2019. kao parametar za ovo povećanje“, kaže ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đordevic.

Od razlike u decimali, kažu, važnije je da povećanje ne narušava makroekonomsku stabilnost.

„To povećanje od 5,3 ili 5,4 odsto je uključeno u jedan okvir dogovora, aranžmana sa MMF-om, da masa penzija ne prede nekih 11 posto bruto damaćeg proizvoda“, istice direktor Republickog zavoda za statistiku Miladin Kovacevic.

U svakom slučaju, prosečna penzija koja je sada 26.343 dinara trebalo bi da bude veća za oko 1.500 dinara, a najviše penzije i preko 7.000 dinara.

„Penzija je 2010. godine bila 193 evra, a od 1. januara ce biti 240 evra. U poslednje tri godine smo isplaćivali pomoć penzionerima na kraju godine i sa tom podrškom nastavljamo i ove godine“, rekao je ministar Đordevic.

Od prošle godine do novembra ove, uredbom je predviđena isplata dodatka uz penzije do 34.000 dinara, koji ne ulazi u osnovicu. Nadležni najavljuju da će se sa tim isplatama nastaviti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.