U trendu

Održan parastos srpskim žrtvama hrvatske akcije Bljesak

Parastosom u crkvi Svetog Marka u Beogradu, služenom poginulima i nestalima u vojno-policijskoj akciji „Bljesak“ i polaganjem venaca i cveća na Spomen obeležje u Tašmajdanskom parku, danas su obeležene 23 godine od stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji.

U toj akciji, prema podacima Centra „Veritas“, 1. i 2. maja 1995. godine poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera, a medju nestalima se vode još 133 osobe, uključujući 59 civila i 27 žena. 

Protiv zapadnoslavonskih Srba, sa oko 15.000 žitelja i oko 4.000 vojnika, krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Snage UN koje su štitile tu oblast su se povukle. 

Od 148 ekshumiranih, do sada je identifikovano 107 posmrtnih ostataka. Medju žrtvama je 56 žena, 11 osoba do 18 i 75 osoba preko 60 godina starosti. 

Nekoliko dana kasnije Hrvatska je zauzela celo područje, a desetine hiljada Srba izbegle su u Republiku Srpsku i u Srbiju.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije uputila je ranije danas zahtev da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad nevinim srpskim civilima u zapadnoj Slavoniji.

„Umesto što, preko dvadeset godina, hrvatski državni vrh svake godine slavi akciju ‘Bljesak’, civilizovano, humano i ljudski bi bilo da zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u navedenoj akciji, upute javno izvinjenje porodicama žrtava i izvršioce privedu pravdi“, navodi se u javnom zahtevu.

Kako je navedeno, bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću neće biti moguće uspostaviti normalne medjunacionalne odnose izmedju hrvatskog i srpskog naroda, što je preko potrebno i jednima i drugima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.