U trendu

Održan protest sindikata obrazovanja Srbije, ministarstvo tvrdi da za to nema osnova

Sindikat obrazovanja Srbije organizovao je danas u centru grada protest jer smatra da je zaposleni u visokoškolskim ustanovama uskraćeni za prava koje imaju drugi u sistemu obrazovanja i traže da se potpiše Posebni kolektivni ugovor koji će im to omogućiti.

Nakon protesta se oglasilo ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja reagovalo je navodeći da za tako nešto nije bilo osnova.

Predsednica ovog sindikata Valentina Ilić je, na protestu, rekla da Vlada i nadležno ministarstvo ne žele da potpišu sa sa sindikatima Posebni kolektivni ugovor za visoko obrazovanje čime su zaposlene uskratili za osnovna prava iz radnog odnosa, navodeći da je to „neodgovorno“ i da se dešava istovremeno dok vlast označava visokoškolstvo „krunom“ obrazovanja.

Na pitanje o eventualnom novom sastanku sa predstavnicima ministarstva prosvete ona je rekla da sindikat nema zvanični poziv, ali da je iz izjave ministra Mladena Šarčevića saznala da se planira za iduću nedelju, navodeći da se nada da će tako i biti.

Komentarišući što se svega nekoliko desetina učesnika okupilo, ona je rekla da je teško doći do medija, što se vidi, ocenila je, i po tome da je današnji skup pratilo svega par medijskih ekipa, ali veruje da će i takav imati „odjeka“ i najavljuje „mnogo veći“ protest na jesen, ako se do tada ne potpiše Posebni kolektivni ugovor.

Ona je dodala da ljude od protestnih okupljanja odbija i to što misle da je usmeren protiv nekog, ali to, navela je, nije ovde slučaj jer se njime samo traži ono što „zaposlenima pripada“.   

Potpredsednik ovog sindikata Dejan Micković je rekao da je osnovica cene rada u visokom obrazovanju za 9 odsto niža u odnosu na druge delatnosti u obrazovanju.

On je istakao  da nema opravdanja  za takav odnos, pogotovo u tome što pojedini u visokom obrazovanju primaju više stotina hiljada dinara.

„Ne može zbog nekih pojedinaca, koji su anomalija sistema, da hiljade ljudi koji pošteno  obavljaju svoj posao budu žrtve toga“, rekao je potpredsednik ovog sindikata Dejan Micković,

„Mi ne možemo da potpišemo kolektivni ugovor kojim bi prihvatili manje od onog što je već dato drugim oblastima obrazovanja“, rekao je Micković, navodeći da su, sticajem okolnosti, srednje i osnovne škole potpisale veoma povoljan kolektivni ugovor.

Ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja je saopštilo da protest nema osnova i da je Posebni kolektivni ugovor za više i visoko obrazovanje u izradi.

Ugovor će, kako je navedeno, uskoro biti  potpisan u dogovoru sindikata obrazovanja i ovog ministarstva, ali tek kada se dobije mišljenje ministarstva finansija.

„Nije ni solidarno da sindikati u visokom obrazovanju traže isto što je omogućeno zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama, jer je činjenica da zaposleni u douniverzitetskom obrazovanju imaju mnogo manje plate i mogućnosti, s jedne strane, a s druge da je DRI ustanovila da mnogi fakulteti i pojedini zaposleni na njima sebi daju plate od više stotina hiljada dinara“, rečeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.