U trendu

Održano tradicionalno plivanje za Časni krst širom Srbije

Tradicionalno plivanje za Časni krst oganizovano je danas, na Bogojavljenje, širom Srbije, a u Beogradu se plivalo na Adi Ciganliji, Zemunskom keju i, zbog vremenskih uslova, na bazenu Milan Gale Muškatirović na Dorćolu.

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Zemunskom keju, kojem je prisustvovao i patrijarh Irinej, učestvovalo je oko 300 plivača.

Plivači su ove godine, zbog hladnoće i leda, u vodu ulazili u manjim grupama, tako da su svi proglašeni pobednicima, a krst je poneo Slaviša Ivanović, profesionalni kaskader, jer učesvuje u plivanju na Zemunskom keju svih dvadeset godina, koliko se organizuje.

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja bile su i pripadnice lepšeg pola, a jedna od njih, Snežana Basikić, rekla je Tanjugu da već drugi put pliva za časni krst, da je ove godine mnogo hladno, ali da je bez obzira na to želela da učestvuje.

„Ovo se ne doživljava svaki dan, već samo jednom godišnje. Ko nije probao, ne može da zna kakav je osećaj“, rekla je Basikić.

Patrijarh Irinej je pre plivanja za časni krst otkrio i osveštao spomenik „Bogojavljenski plivač“, koji je postavljen povodom 20 godina organizovanja tradicionalnog plivanja u Dunavu i osveštao vodu.

Patrijarh je služio i liturgiju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu i poručio da će pravoslavni hrišćani osvećenom bogojavljenskom vodom uneti u sebe i svoje domove blagodet Božju.

„Neka sa vodicom koju ćemo danas piti, umiti se, krotiti se i uneti u svoje domove uđe u nas i blagodet Božja da nas šititi i vodi onim putem koji je Gospod otkrio i sve pozvao da idemo k njemu“, poručio je patrijarh nakon osvećenja vode u tom hramu, a uoči litije i tradicionalnog bogojavljenskog plivanja.

On je podsetio da se na današnji praznik obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Nakon liturgije, zemunskim ulicama prošla je i litija.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da duhovna i lekovita svojstva, a širom Srbije su organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava, osim u Zemunu, organizovano je i na Starom gradu, kod SRC „Milan Gale Muškatirović“, kao i na Adi Ciganliji kod restorana Jezero.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.