U trendu

OEBS zabrinut zbog napada na novinare u Srbiji

Organizacija za evropsku bezbednosti i saradnju (OEBS) izrazila je zabrinutost zbog nedavnih napada na novinare u Srbiji.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu pozvali su srpske vlasti da temeljno istraže sve incidente i odgovorni privedu pravdi.

„Zabrinuta sam zbog nasilja nad novinarima i zbog pretnji novinarima u Srbiji“, rekla je Ribeiro u saopštenju.

Ona je dodala da „dela koja ugrožavaju ličnu bezbednost i integritet novinara predstavljaju ozbiljnu prepreku slobodi medija i ometaju slobodan protok informacija i pravo građana na pristup informacijama od javnog interesa“.

„Pozivam vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da temeljno istraže sve incidente, da brzo privedu počinioce pravdi i osiguraju bezbednost novinara“, rekla je Ribeiro.

Bratu je istakao da je bezbednost novinara osnovni princip među državama članicama OEBS.

On je naveo da svaki slučaj napada na novinare treba da bude efikasno istražen i da vlati treba javno da osude takve napade.

Misija OEBS će nastaviti da sarađuje sa Stalnom radnom grupom za bezbednost novinara, vladinim institucijama i medijskim organizacijama u skladu sa obavezama OEBS, dodao je Bratu.

Ribeiro i Bratu su apelovali na vlasti da nastave da sprovode Odluke Saveta ministara OEBS o bezbednosti novinara iz 2018, kao i da obezbede punu usklađenost sa obavezama OEBS i međunarodnim standardima o slobodi izražavanja da bi se omogućila bezbednost i sloboda novinara u praksi.

Prema izveštajima, trojica novinara su nedavno bila izložena nasilju i zastrašivanju, dok se jedan novinar osećao prinuđenim da napusti zemlju.

Novinara agencije Fonet Marka Dragoslavića napala je 7. marta nepoznata osoba ubrzo nakon što je izveštavao o mitingu Studenti za Kosovo u Beogradu.

Istog dana, novinar i urednik Mreže za izveštavanje o kriminalu i korupciji (KRIK) Stevan Dojčinović dobio je onlajn pretnje u kojima se poziva na njegovo ubistvo.

Novinar TV N1 u Kragujevcu Milan Nikić prijavio je 3. marta nadležnima da je nepoznata osoba nadgledala njegov stan, a prethodno je prijavio da ga je nepoznata osoba u civilu ometala dok je snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda.

U saopštenju OEBS se navodi i da su novinar i pisac Marko Vidojković i njegova supruga zbog pretnji nedavno premešteni na nepoznatu lokaciju van Srbije, uz podršku PEN International.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.