Ogromne gužve i višesatna čekanja, koristite alternativne granične prelaze

Vikend u poslednjim danima jula označava špic letnje turističke sezone a prema poslednjim podacima Uprave granične policije, na nekim graničnim prelazima čeka se i po više sati.

Najteže je na ulazu u zemlju iz pravca Hrvatske i Mađarske gde se zbog pojačanog saobraćaja i većeg broja vozila sa hrvatske i mađarske strane, čeka se u proseku između tri i pet sati, zbog čega AMS S savetuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza.

Na ulazu u Srbiju iz pravca Hrvatske, na graničnom prelazu Batrovci čeka se oko 90 minuta. Na graničnom prelazu Šid, putnička vozila se zadržavaju oko sat vremena, takođe na ulazu u Srbiju. Pojačan je saobraćaj i iz pravca Mađarske, na ulazu u zemlju na Graničnom prelazu Horgoš zadržavanja za putnička vozila su oko 60 minuta, a isto toliko vreme zadržavanja je i na graničnom prelazu Kelebija.

Na izlazu iz zemlje, na graničnom pelazu Horgoš, zadržavanja su oko sat vremena.

Sa Mađarskom otvoreni su od 7-19h otvoreni alternativni granični prelaz Bački vinogradi, Đala i Horgoš 2, dok 24 sata radi granični prelaz Bajmok.

Alternativni granični prelazi sa Hrvatskom su Bačka Palanka, Sot, Ljuba i Neštin.

Na izlazu iz zemlje, pojačan je saobraćaj na graničnom prelazu Gradina sa Bugrskom i graničnom prelazu Preševo sa Makedonijom, a čekanja za putnička vozila su od 30 do 60 minuta.

Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Kada je reč o putevima, najopterećeniji je koridor 10.

Konstantno veliki priliv vozila i povremeni talasi intenzivnijeg saobraćaja razlog su dužeg zadržavanja na pojedinim naplatnim rampama i graničnim prelazima, na koje vozači moraju biti spremi, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Sa povremeno usporenom vožnjom treba računati računati i na Obilaznici oko Beograd, a na naplatnim stanicama Stara Pazova, Sirig i Nais zadržavanja su oko 15ak min.

Zbog temperatura koje će se često kretati između 33 i 35 podeljka u najtoplijem delu dana savetuje se pravljenje češćih pauza i izbegavanje vožnje i putovanja u periodu od 10-17h.

Od 29.07 do 02.08. zbog radova na lokalnom putu od isključenja za aerodrom sa autoputa iz pravca Beograda, do aerodroma „Nikola Tesla“ doćiće do izmena u režimu saobraćaja.

Do aerodroma „Nikola Tesla“ iz pravca Beograda (auto-putem) stizaće se preko petlje „Dobanovci“ gde će se vršiti promena smera kretanja i suprotnim smerom (Šid- Beograd) saobraćati do aerodroma.

Izvode se radovi na rehabilitaciji kolovoza, na državnom putu I A reda broj 1, deonica od Subotice do Beograda, u pravcu Subotica – Beograd. Saobraćaj će se u zoni petlje Novi Sad-sever kod službenog prolaza preusmerava na levu (preticajnu) kolovoznu traku. Radovi se izvode od 27.07. do 30.09.

Zbog radova na popravci i asfaltiranju kolovoza, na državnom putu I A reda broj 1, na deonici od Paraćina do Ćuprije, u smeru Niš-Beograd, saobraćaj će se od 29.07. do 30.07.2017. do 17h odvijati levom (preticajnom) kolovoznom trakom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.