Oklopno vozilo „Miloš“ predstavljeno u Velikoj Plani (video)

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u fabrici namenske industrije u Velikoj Plani prezentaciji oklopnog vozila „Miloš“ i ocenio da uz to „Miloša“ i „Lazara“ za policiju i vojsku, kao i haubicama NORA za VS, naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni.

Vucić je primetio da je „Miloš“ moćno „4 puta 4“ oklopno vozilo, i dodao da će šest odmah dobiti policija, sa mitraljezom 12,7 mm za, verovatno, SAJ, a žandarmerija šest „Lazara 3“.

U Vojsku Srbije ide 12 „Lazara“ naoružanih tiopovima, kao i haubice NORA kalibra 155. mm.

Kako je rekao, za 700 do 800 tih vozila imamo narudžine iz inostranstva, a ne možemo ni deset da proizvedemo.

Ponovio je da je vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju.

„Namenska industrija je važna za srpsku ekonomiju i jedan je od kljucninh faktora brzog napretka nase ukupne privrede“, rekao je premijer.

Savremeno, višenamensko oklopno borbeno vozilo „Miloš“ namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

„Miloš“ je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standadnoj verziji posadu „Miloša“ čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Prezentaciji oklopnih vozila i „nora-e“ prisustvovali su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i direktor „Borbenih složenih sistema“ Ognjen Oliverić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.