U trendu

Oko 5.000 potpisa za peticiju za ulazak građana Srbije u Veliku Britaniju bez viza

Gotovo 5.000 britanskih državljana ili stanovnika potpisalo je peticiju kojom se od vlasti u Londonu zahteva da građanima Srbije odobre bezvizni režim za tromesečni boravak u toj zemlji.

Peticija, koju mogu da potpišu jedino državljani ili rezidenti Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, pokrenuta je 15. aprila.

Peticiju je do sada potpisalo 4.855 osoba, a broj potpisa se konstantno povećava.

Da bi na peticiju odgovorila vlada britanskog premijera Rišija Sunaka, neophodno je najmanje 10.000 potpisa.

Ako peticiju potpiše 100.000 britanskih državljana ili stanovnika, nju će razmotriti britanski parlament.

Rok za potpisivanje peticije je šest meseci, odnosno 14. oktobar ove godine.

U peticiji, koju je pokrenula Mihaela Mitrović, navodi se da građanima Srbije od 2009. nije potrebna viza za boravak do 90 dana u zemljama šengenskog prostora i da je taj režim doneo „samo pozitivne rezultate“.

„Verujemo da su trenutni zahtevi za vize nepotrebni, skupi, nepravedni i neopravdani. Verujemo da je trenutni britanski vizni režim nepravedan za turiste i osobe koje imaju prijatelje i članove porodice iz Srbije, koji svi donose novac u Ujedinjeno Kraljevstvo“, navodi se u peticiji.

Inicijatori peticije dodali su da je odobravanje građanima Srbije da borave u Ujedinjenom Kraljevstvu do 90 dana bez vize pravedno i isplativo i da je to trebalo odavno omogućiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.