U trendu

Ombudsman traži izjašnjenje o angažovanju advokata za naplatu komunalnih dugova

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić zatražio je od gradskih vlasti Beograda da se izjasne da li su upoznate sa praksom JKP „Infostan tehnologije“ da za poslove prinudne naplate pred javnim izvršiteljima, angažuje advokatske kancelarije i time „uvećava troškove neredovnih platiša“, saopšteno je danas.

Ombudsman je od tog javnog preduzeća zatražio informacije da li ima oformljenu službu koja se bavi poslovima prinudne naplate neisplaćenih potraživanja, po kom pravnom osnovu je u te svrhe, „ukoliko jeste“, angažovalo advokatske kancelarije kao i da li je Grad Beograd kao osnivač JKP „Infostan tehnologije“, upoznat sa tom praksom.

Pašalić je ocenio da zakon ne ograničava izvršnog poverioca, pa ni javna preduzeća da za prinudne naplate potraživanja angažuju punomoćnike iz redova advokata, ako je takvo angažovanje nužno i potrebno, ali da je sporno dodatno opterećenje dužnika troškovima advokata.

„Imajući u vidu da se izvršni dužnici komunalnih usluga pored troškova javnih izvršitelja dodatno opterećuju i troškovima advokata, čije usluge u konkretnim slučajevima nisu neophodne, opravdano izaziva sumnju da je reč o zloupotrebi prava na štetu javnog interesa, čiji je posredni ishod pogoršanje već ekonomski nezavidnog položaja izvršnih dužnika komunalnih usluga“, stoji u saopštenju.

Ombudsman je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo i postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave u Novom Sadu povodom smrti M.I. iz tog grada.

Prethodno je majka M.I. optužila policajce da su „nezakonito primenili mere prinudi“ i njenom sinu naneli „teške telesne povrede“.

„Reagujući na izjave u medijima, u kojima je majka preminulog mladića iznela optužbe na postupanje policijskih službenika Policijskoj upravi u Novom Sadu prilikom lišenja slobode njenog sina, 2. maja 2018. godine, Zaštitnik gradjana se obratio PU u tom gradu sa zahtevom da dostave sve relevantne informacije potkrepljene odgovarajućim dokazima u vezi ovog slučaja“, piše u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar