U trendu

Ombudsman zatražio da se preispita tarifa javnih izvršitelja

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je republički Zaštitnik gradjana primio na njihov rad odnosio se na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i na pismenu dostavu u postupku, saopšteno je danas iz kancelarije ombudsmana.

U Mišljenju Zaštitnika gradjana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde navodi se da su „donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja smanjene, medjutim, zbog načina na koji su odredjene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju gradjane lošeg materijalnog statusa.

Zaštitnih gradjana Zoran Pašalić je naveo da je zbog toga neophodno „preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala gradjane“.

Pašalić je naveo i da je potrebno „uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovodjenju izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane“.

Ombudsman je naveo i da je „važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje“.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić je rekao i da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbedjivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, kao i da je potrebno dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.