U trendu

Taksi i preko interneta – u Srbiji

Inicijativa Digitalna Srbija smatra da onemogućavanje organizovanja taksi prevoza putem interneta i drugih aplikacija ne bi bilo u skladu sa principima slobodnog tržišta i opredeljenjem Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja.

Neki taksisti su u Beogradu protestovali tražeći, između ostalog, i ukidanje internet aplikacije „Car go“, a Digitalna Srbija ukazuje da bi to dodatno doprinelo ograničavanju konkurencije i ugrozilo kvalitet usluga koje su potrebne građanima, te da je posao države da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu koje je slobodno i da osigura poštovanje zakona.

Inicijativa Digitalna Srbija u saopštenju navodi da država treba aktivno da podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu u skladu sa razvojem savremenih tehnologija i potrebama današnjeg korisnika.

„Sigurni smo da će Vlada Srbije umeti da prepozna koliko je važno omogućiti uslove za tržište na kome se cene formiraju slobodno, korisnici dobijaju najbolju moguću uslugu, a inovacije su poželjne i pomognute, a ne sputane“, navodi Digitalna Srbija i dodaje da je spremna da pomogne Vladi Srbije u definisanju propisa u ovoj i drugim oblastima koje nailaze na prilike i izazove koje donosi digitalna transformacija.

U međuvremenu, premijerka Ana Brnabić je za Tanjug rekla da sa ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović radi na nalaženju rešenja u vezi sa servisom „Car go“ u Srbiji.

Brnabić je jutros razgovarala i sa vlasnikom „Car go“ Vukom Guberinićem koji je, kako su preneli mediji, rekao da je premijerka podržala njihov rad, ali i podvukla da svi moraju da rade po zakonu.

Ranije danas ministarka Zorana Mihajlović rekla je da je sa taksistima dogovoreno da nema više protesta, a da je zadatak države da napravi okvir da svi mogu da rade pod istim uslovima.

„Najveći broj taksista su profesionalci, koji su tu da pruže uslugu građanima. Ne sme niko nikog da blokira, i oni koji su juče blokirali grad ne predstavljaju svih 6.500 taksista“, rekla je ona, te navela da će se rešiti pitanje firmi kao što su Uber ili KarGo, koje će morati da se registruju i da posluju u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Mihajlovićeva je dodala da će u rešavanje problema na koje ukazuju taksisti biti uključene sve nadležne institucije, uključujući Ministarstvo trgovine i Poresku upravu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar