Opet kreću gužve u Beogradu: Taksisti najavljuju nove proteste

Taksisti okupljeni oko Beogradskog udruženja nezavisnih taksi preduzetnika – BUNT uskoro bi ponovo mogli da izađu na ulice.

Njihovi stavovi i zahtevi upućeni državi samo pokazuju neslogu i previranje među taksi udruženjima koje traje godinama.

Dok građani čak i preko kol-centara sve teže dobijaju vožnju čekajući i po 40 minuta, a pojedini legalni taksisti pokušavaju da ih prevare i naplate prevoz više nego što je po cenovniku, BUNT nadležnima upućuje zahteve, pišu „Večernje novosti“.

Prvi i najvažniji zahtev koji se čuo na konferenciji za medije je gašenje aplikacija i oduzmanje vozila svima koji se bave nelegalnim prevozom.

Drugi je da se predsednik SATUS-a Aleksandar Bjelić isključi iz svih pregovora koji se tiču taksista, jer je on, kako podsećaju, predstavnik radio-centara, a ne taksi preduzetnika i da je zato je u sukobu interesa.

Pozivaju na odgovornost i Sekretarijat za inspekcijske poslove, Sekretarijat za poslove komunalne milicije i sve one koji ne sprovode zakon. Traže i ukidanje klauzule za maksimalnu visinu duga kao uslov za ulazak u reprogram, koja iznosi 1,5 miliona dinara.

Posle oktobarskih protesta taksista, većina građana je ubeđena da je pozadina bila dobijanje subvencija i da su taksisti za dvanaestodnevno bahaćenje nagrađeni sa 8.000 evra za kupovinu novih vozila. I u ovoj „nagradi“ BUNT vidi manjkavosti, pišu „Novosti“.

Predstavnici BUNT-a uvereni su da je koncepcija protesta u oktobru, koje je vodio Aleksandar Bjelić, bila loša. Sudeći po njihovom stavu, sporazum za prekid je razlog što „jedini zahtev“ taksista nije ispunjen i što nelegalne aplikacije za prevoz putnika i dalje rade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.