U trendu

Oprez: I danas sunčano i veoma toplo, do 38 stepeni

U Srbiji će i danas biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom do 38 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorloški zavod Srbije.

Vetar slab i umeren, pretežno severozapadni i severni. Jutarnja temperatura od 15 do 26 stepeni, a najviša dnevna od 34 na severu do 38 stepeni na jugu i istoku.

U Beogradu danas pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura oko 26, a najviša dnevna oko 36 stepeni.

Prema izgledima vremena do 27. jula, sunčano i veoma toplo. Temperatura znatno iznad prosečnih vrednosti. U planinskim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde moguća pojava kratkotrajnih pljuskova i grmljavina. Krajem perioda osveženje.

Izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, uzimanje tečnosti i lagane hrane, saveti su portparola Hitne pomoći Nade Macure građanima, povodom veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

Macura je savetovala izbegavanje izlaganja suncu od 10 do 17 sati, boravak u rashlađenim prostorijama, uzimanje voćnih sokova, lubenica, dinja i sladoleda, korišćenje suncobrana, lepeza i cisterni sa vodom.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i nošenje adekvatne odeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, poručila je, takođe, ranije Macura.

Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati, savetovala je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar