U trendu

Opština Barajevo dobila uslugu gerontodomaćica

BEOGRAD – U opštini Barajevo od danas će najstariji sugrađani moći da koriste uslugu gerontodomaćica, odnosno pomoć u kući, a sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je cilj da ta usluga bude dostupna na celoj teritoriji Beograda.

Stanisavljević je navela da usluga gerontodomaćica postoji u 17 beogradskih opština, te da je namenjena najstarijim sugrađanima koji usled starosti, hronične bolesti ili invaliditeta nisu u mogućnosti samostalno da zadovolje svoje svakodnevne, osnovne lične i životne potrebe.

Istakla je da u Barajevu živi 9.958 penzionera, a da je trenutno 14 korisnika zainteresovano za uslugu pomoć u kući.

„Intenzivirane su aktivnosti kako bi se usluga pomoć u kući do kraja godine uspostavila i u jedinoj preostaloj gradskoj opštini, u Grockoj, čime će se ostvariti postavljen cilj, a to je realizacija usluge pomoći u kući na celokupnoj teritoriji grada“, rekla je Stanisavljević, saopštio je Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

Najveći broj korisnika usluge pomoć u kući su starosne dobi od 80 do 91 godine, kaže ona i dodaje da se cena usluge nije menjala od 2013. godine i da iznosi 26 dinara na sat.

„To je najpovoljnija gerontousluga u Srbiji, koju Grad Beograd subvencioniše sa 99 odsto od njene ekonomske cene“, rekla je ona.

Ukazala je da u Beogradu radi 644 gerontodomaćica koje pružaju usluge pomoć u kući za 2.364 korisnika, te da će se u narednom periodu raditi na proširenju i poboljšanju kvaliteta te usluge.

„Trudićemo se da proširimo obim ove usluge, jer je zaštita najstarijih sugrađana podizanjem nivoa kvaliteta usluga i većim obuhvatom korisnika jedan od najvažnijih zadataka Grada Beograda“, rekla je Stanisavljević, saopštila je Gradska uprava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.