U trendu

Opština Čajetina daruje 70 hektara zemljišta manastiru Hilandar

Opština Čajetina preodlučila je danas 70 hektara zemljišta na Zlatiboru prenese manastiru Hilandar u cilju realizacije naučno-obrazovnih kampova, koji bi potom prerasli u obrazovnu ustanovu u okviru srednjoškolskog obrazovanja, saopštila je danas ta opština.

„Ideja je da se izgradi obrazovni objekat sa internatom za smeštaj učenika i terenima za sport i rekreaciju. Ovo je prvi put da manastir Hilandar dobije svoj metoh (imanje) na teritoriji Zlatiborskog okruga. Svečana dodela ove donacije biće upriličena u petak, 8. jula, uz prisustvo igumana manastira Hilandar arhimandrita Metodija“, najavio je predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Djurić nakon današnje skupštinske sednice.

Osim te, dodao je Djurić, obradjeno je još 27 tačaka dnevnog reda i kao najvažniju izdvojio rebalans budžeta za 2022. godinu, pošto su sredstva u budžetu povećana za 475 miliona dinara, tako da sada ukupan budžet iznosi oko 3,8 milijardi dinara.

„To nije ukupna cifra jer veliki broj investicija sprovodimo zajedno sa finansijerima i investitorima, tako da će ukupan budžet opštine Čajetina biti preko pet milijardi dinara, što je najveći budžet po glavi stanovnika u čitavoj Srbiji“, istakao je on.

Objasnio je da je najveći deo budžetskih sredstava namenjen za investicije, za izgradnju puteva i ulica, za izgradnju vodovoda Sušičko vrelo i rekonstrukciju magistralnog cevovoda od Ribnice do Zlatibora, za završetak radova na izgradnju rezervoara za vodu od 2.000 metara kubnih na samom Zlatiboru, za izgradnju javne rasvete, dečijih igrališta, parkovskih površina, pešačkih i biciklističkih staza.

Djurić je naglasio i da će značajan iznos sredstava biti namenjen za nabavku mehanizacije za javno komunalno preduzeće, kao i za preduzeće „Eko agrar“.

„Do 1. septembra tj. do početka nove školske godine planiramo završetak svih radova na izgradnji sportske sale u osnovnoj školi Dimitrije Tucović (ostalo je još priključenje na gas u cilju grejanja sale tokom zimske sezone), a do kraja godine ćemo početi radove na izgradnji Kulturnog centra u Sirogojnu. Uradjena je neophodna projektna dokumentacija, a uz sredstva iz lokalnog budžeta, za realizaciju ovog projekta dobili smo i odredjena sredstva od ministarstva kulture“, kazao je predsednik Skupštine opštine Čajetina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar