Osnivači Nezavisnosti: Zoran Stojiljković doveo u pitanje opstanak sindikata

Osnivači Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost Dragan Milanović Pilac i Milorad Panović saopštili su danas da su protivzakonito isključeni iz članstva i optužili predsednika tog sindikata Zorana Stojiljkovića da je time doveo u pitanje opstanak Nezavisnosti i da sprovodi „odmazdu“ nad članstvom, koji je ranije pred sudom potražilo zaštitu od njegove „samovolje“.

Na današnjoj vanrednoj sednici Glavnog odbora Nezavisnosti isključeni su iz članstva osnivači ovog sindikata i predsednici granskog sindikata kulture umetnosti i medija i granskog sindikata industrije, energetike i rudarstva – Dragan Milanović Pilac i Milorad Panović.

„Na istoj sednici protivzakonito je uvedena privremena uprava u ove granske sindikate, a za vreme održavanja sednice Glavnog odbora, nepoznata lica, poslata od strane predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića, nasilno su ušla u prostorije granskog sindikata kulture, umetnosti i medija i granskih sindikata industrije, energetike i rudarstva i zauzela prostorije tako što su promenila brave“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da je svemu prethodila „višemesečna samovolja“ predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića, koji je prvo 11. juna 2020. godine održao nezakonitu sednicu Glavnog odbora bez kvoruma, nakon čega su granski sindikati kulture umetnosti i medija, zatim industrije, energetike i rudarstva, kao i javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti, te prosvetnih radnika Srbije pred sudom pokrenuli postupak u kojem su tražili da se ponište odluke koje su donete bez kvoruma i podneli krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog zloupotreba položaja odgovornog lica.

Naveli su da su, zbog neplaćanja članarine, samovolje i zanemarivanja odluka granskog sindikata kulture umetnosti i medija, taj granski sindikat 20. oktobra prošle godine iz članstva isključio Zorana Stojiljkovića i za svog predstavnika u Glavnom odboru UGS-a imenovao drugog člana.

„Ubrzo nakon toga, Zoran Stojiljković je zakazao sednicu Glavnog odbora UGS-a, kojom je lično predsedavao i na kojoj je glasao da se poništi odluka o njegovom isključenju, kao i odluka kojom je zamenjen u Glavnom odboru UGS-a, iako je Statutom UGS-a izričito predvidjeno da član protiv kojeg je u toku postupak isključenja ne može obavljati funkcije u sindikatu, pa tako ne može učestvovati u radu Glavnog odbora. Zbog toga je granski sindikat kulture umetnosti i medija bio prinudjen da se ponovo obrati sudu i zaštiti svoja prava“, piše u saopštenju.

Milanović i Panović su još naveli da ih je Glavni odbor danas isključio iz članstva, kako bi Stojiljković osujetio navedene postupke protiv njega i kao „vid odmazde“ prema predsednicima granskih sindikata koji su potražili sudsku zaštitu.

„Time je doveo u pitanje opstanak Nezavisnosti“, poručili su Milanović i Panović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.