U trendu

Osvežen mural za prvi rođendan šoping centra Rajićeva

BEOGRAD – Rajićeva šoping centar, koji se nalazi u centru Beograda, proslavio je danas prvi rođendan otkrivanjem osveženog murala NA OBLIŽNJOJ ZGRADI u Rajićevoj ulici, koji je nastao 1984. godine kao autorsko delo profesora Čedomira Vasića i grupe njegovih studenata sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Restauraciju murala u Rajićevoj ulici radio je tim studenata Fakulteta likovne umetnosti u Beogradu predvođen profesorkom Vesnom Knežević.

Ona je rekla da je jako srećna što je mural u Rajićevoj restauriran, jer je na njemu radila kao student, a ovoga puta je bila profesor koji je vođa tima.

Knežević je zahvalila šoping centru Rajićeva zato što je prepoznao likovne vrednosti i istorijsku važnost ovog murala i uložio sve napore da se obezbede sredstva za njegovu restauraciju.

Ona se, između ostalog, zahvalila i studentima koji su radili na ovom projektu jer su, kako je dodala, uložili velike umetničke napore da se povrati stari sjaj i likovne vrednosti koje nosi ovaj mural.

Gradski urbanista Milutin Folić je istakao da je ulična umetnost prioritet.

„Svi mi ponekad nađemo vremena da odemo u neku galeriju ili muzej, ali ulična umetrnost je tu stalno sa nama i oko nas i zbog toga je ona izuzetno važna. U ime Grada Beograda obećavam da ćemo nastaviti samostalno ili u saradnji sa ljudima koji žele da pomognu sa osveženjem murala“, kazao je Folić.

Generalni direktor izraelske kompanije „Aštrom internešnal“, koja je gradila šoping centar, Zahi Boneh istakao je da su udruženim naporima, u saradnji sa profesorkom Knežević i studentima, osvežene boje murala, koji je oslikan 1984. godine i koji je predstavljao „slobodu umetnosti“.

On je dodao da će osveženi mural u narednim godinama biti simnol prosperiteta i uspeha „ovog neverovatnog grada“.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam govorila je o značaju Rajićeva šoping centra za građane Beograda.

„Ovaj predivan šoping centar ne bi imao nikakav smisao da nije namenjen vama (građanima) i vašim svakodnevnom životu. Ovde imate parking, restorane, šoping, hotel i sve na tako dobroj lokaciji“, istakla je ambasadorka.

Navodeći da se obično za rođendan dobijaju pokloni, ona je naglasila da je ovog puta šoping centar bio taj koji je darivao poklon građanima Beograda „simboličnim renoviranjem simboličnog murala, iz 1984. godine“.

Kako je rečeno, Rajićeva šoping centar već godinu dana zadovoljava sve potrošačke potrebe stanovnika prestonice, ali ujedno predstavlja idelanu destinaciju za sve one koji žele da uživaju u centralnim gradskim znamenitostima, kulturnim dešavanjima i kupovini.

Na proslavi prvog rođendana tog šoping centra za najmljađe je organizovan zabavni program u vidu animatora, lego izložbe i dečijih radionica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar