U trendu

Otkrivena najveća biljka na svetu

Najveća poznata biljka na svetu otkrivena je kod obale Australije, javlja BBC.

Australijski naučnici su genetskim testiranjem otkrili da je jedno polje morske trave, tri puta veće od Menhetna, zapravo jedna biljka.

Istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije saopštili su da se biljka pokriva površinu od oko 200 kvadratnih kilometara.

Naučnici, koji su u Zalivu ajkula slučajno pronašli biljku, pretpostavljaju da je ona počela da se širi pre 4,500 godina.

Oni su istraživali genetsku raznolikost jedne vrste morske trave, prikupljajući uzorke širom zaliva i proveravajući 1,800 genetskih markera. Naučnici su hteli da saznaju koliko biljaka čini novootkriveno polje morske trave.

„Odgovor nas je zapanjio, bila je samo jedna! To je to, samo jedna biljka koja se raširila na više od 180 kvadratnih kilometara u Zalivu ajkula, što je čini najvećom poznatom biljkom na planeti Zemlji“, rekla je Džejn Edžlou, glavni autor istraživanja.

Biljka je takođe izuzetno otporna, pošto je rasla u vrlo različitim uslovima na lokacijama širom Zaliva ajkula.

„Izgleda da je vrlo otporna, jer trpi veliki raspon temperature i saliniteta, kao i ekstremno jako svetlo, što bi za biljke tipično bilo vrlo stresno“, rekla je Elizabet Sinkler, koja je učestvovala u istraživanju.

Vrsta kojoj pripada pronađena morska trava pretežno raste 35 centimetara godišnje, pa su australijski istraživači izračunali da joj je bilo potrebno 4,500 godina da dostigne trenutnu veličinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar