U trendu

Dignuta rampa Srbiji za poglavlja, Hrvatska odustala od blokade

Poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o članstvu sa EU biće otvorena 19. jula. Što se tiče Hrvatske više ne postoje prepreke da Srbija otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

U Parizu je danas dignuta rampa Srbiji za otvaranje poglavlja, odnosno dalji nastavak evrointegracija, javlja izveštač Tanjuga sa Samita Zapadni Balkan – EU, koji se održava u francuskoj prestonici.

Posle zvanične potvrde da je i Hrvatska dala saglasnost na otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o članstvu sa EU, gotovo da nema više dileme da će se to, kako je Tanjug ranije danas javio iz diplomatskih izvora, i dogoditi najverovatnije 19. jula, na marginama dvodnevnog sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU u Briselu.

Premijer Aleksandar Vučić, koji danas učestvuje na Samitu u Parizu, izjavio je uoči sastanka, da očeluke podršku nemačke kancelarke i evropskih zvaničnika za nastavak evrointegracija Srbije.

To se, očigledno, i dogodilo.

Vest o hrvatskoj saglasnosti stigla je, naime, iz Pariza, a obelodanio ju je evropski komesar za proširenje Johanes Han na svom Tviter nalogu.

U međuvremenu je nemačka kancelarka Angela Merkel, na početku Samita , čestitala srpskom premijeru na zelenom svetlu za otvaranje poglavlja.

Ona je, kako je preneo RTS po nezvaničnim izvorima, pozvala sve da podrže Srbiju na njenom evropskom putu.

Iz Pariza je stigla i vest tokom dana da je i Britanija otklonija svoje „tehničke“ rezerve prema davanju saglasnosti na otvaranje dva poglavlja sa Srbijom.

Tanjug je ranije danas preneo informacije iz diplomatskih izvora da bi, ukoliko dođe do konsenzusa među zemljama članicama, poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena najranije 18. jula, kada u Briselu počinje dvodnevni sastanak Saveta ministra spoljnih poslova EU.

Premijer Vučić ranije danas je „prognozirao“ takav ishod, rekavši da „ne bi isključio“ mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvanicnicima, reši problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24.

On je uoči odlaska u Pariz rekao u Beogradu da će o ovom pitanju razgovarati sa nemačkom kancelarkom i evropskim zvaničnicima, tačnije da će tražiti da čuje razloge blokadi, budući da je Srbija učinila sve što je do nje.

Inače, u Briselu su poglavlja 23 i 24 ponovo sutra na dnevnom redu, na sastanku radne grupe Saveta zaduženog za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora.

Prema najavama iz Londona, očekuje se da će ovoga puta Velika Britanija dati svoju zvaničnu saglasnost na otvaranje poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Slovačka je najavila da očekuje da će tokom narednih šest meseci njenog predsedavanja Unijom Srbija napredovati i otvoriti više poglavlja u pristupnim pregovorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar