U trendu

Otvoren je prvi inkluzivni park u Beogradu

BEOGRAD – Prvi inkluzivni park otvoren je danas na Adi Ciganliji, a plan je da Beograd dobije još 13 takvih igrališta u vrednosti od 125 miliona dinara, kako bi se deci sa posebnim potrebama olakšala integracija u zajednicu.

Otvaranju igrališta, uz podršku UNICEF-a, prisustvovao je i gradonačelnik Zoran Radojičić koji je rekao da otvaranje prvog inkluzivnog parka u Beogradu svakom detetu pruža pravo da ravnopravno učestvuje u životu zajednice.

Gradonačelnik je kazao da je park tu da se i toj deci ulepša teško odrastanje i pomogne njihovim roditeljima, imajući u vidu da su deca sa posebnim potebama često marginalizovana i diskriminisana.

„Svako društvo se prepoznaje po tome koliko je humano i koliko je orjentisano prema socijalnim grupama, a kao lekar znam koliko je važno pružiti pomoć koja će, deci sa smetnjom u razvoju i deci sa invaliditetom omogućiti da se lakse uklope u aktivnosti sa vršnjacima“, kazao je Radojičić.

Podsetio je da u Beoradu postoji 1.281 dečje igralište od kojih 22 imaju sprave koje deci sa posebnim potrebama omogućavaju laksu i bezbedniju upotrebu.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova navela je da je igra važna za razvoj dece, njihovih socijalnih i motornih veština, a da je cilj ovakvih parkova je da se smanji razlika između dece jedne generacije.

„Deca koje se slobodno igraju su zdravija i imaju više samopuzdanja, uloga inkluzivnih igrališta je da omogući da se sva deca zajedno igraju“, rekla je Kostadinova.

Podršku u izgradnji inkluzivnih javnih igrališta u Srbiji dala je NCR fondacija, čiji su predstavnici naglasili da su u izgradnji tog projekta učestvovala deca.

„Sve je napravljeno onako kako su deca zamišljala, i kako su nas savetovala“, rekao je predstavnik NCR kompanije Stefan Lazarević.

Košarkaški savez Srbije i nacionala reprezentacija pridružili su se ovoj inicijativi, a generalni sekretar KS S Zlatko Bolić zahvalio je igračima seniorske muške reprezentacije koji su izdvojili novac i svojim autoritetom učestvovali u ovoj akciji.

Bolić je podsetio da rekreativne aktivnosti doprinose boljem zdravstvenom stanju dece sa posebnim potrebama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.