U trendu

Otvoren jednodnevni 'Festival zdravlja' u Domu vojske u Beogradu

Ministarka zdravlja Danica Grujičić otvorila je danas u Domu vojske Srbije u Beogradu jednodnevni „Festival zdravlja“, tokom kojeg će građani moći da obave preventivne preglede, i najavila da tim događajem treba da „proslavimo zdravlje koje je svima najdragocenije.“

Grujičić je ocenila da posle svih tragedija koje su se desile u poslednjih mesec dana treba više pažnje da posvetimo mentalnom zdravlju dece koja su „zatrpana informacijama sa interneta i pritisnuta obavezama i očekivanjima“.

„Trenutak kada sam odlučila da želim da budem lekar je trenutak kada sam shvatila da život treba da proživimo u punom potencijalu, da ne budemo sputani bolestima koje možemo da lečimo i da život treba da živimo punim plućima“, rekla je Grujičić.

Ona je istakla da je „Festival zdravlja“ prilika da se nauči nešto novo, da se obave medicinski pregledi i dobiju korisni saveti lekara.

Kako je najavljeno, tokom celog dana u Domu vojske posetioci će imati prilike da čuju i različita predavanja.

Govoreći o mentalnom zdravlju, savetnica u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović je istakla da zdravlje nije samo „ne biti bolestan“, već da to znači imati psihološko, fizičko i socijalno, kompletno blagostanje.

Dodala je da je mentalno zdravlje u ovom trenutku najbitnije, ali da je i dalje stigmatizovan odlazak kod stručnjaka kada je u pitanju potreba da se pomogne na tom nivou.

„Festival zdravlja“ će biti otvoren do 20.00 sati, a ulaz je besplatan.

I pre zvaničnog početka „Festivala zdravlja“ ispred Doma vojske formirali su se redovi građana zainteresovanih za preglede, među kojima su preovlađivali stariji sugrađani.

Preventivne kardiološke preglede građani mogu u toku dana da obave na štandu Vojnomedicinske akademije, gde će moći da dobiju i savete dermatologa u vezi zaštite kože od sunčevog zračenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.