U trendu

Otvoren prvi Radni centar za osobe sa autizmom u Srbiji

BEOGRAD – U Beogradu je otvoren prvi Radni centar za osobe sa autizmom, u kome punoletne osobe sa autizmom, uz radne terapeute i umetničke mentore, mogu da se ostvare u različitim oblicima radioničarsko organizovanog rada, stvarajući proizvode kroz manuelni i kreativni rad.

Centar je otvoren u prostorijama Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Opremanje ovog centra rezultat je saradnje Saveza Autizam Srbija i kompanije Vip mobile, u okviru Novogodišnje donacije telekomunikacionog operatera i njegovih korisnika, navodi se u saopštenju.

Prof. dr Nenad Glumbić sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER) objasnio je da radno angažovanje osoba sa autizmom ima višestruki značaj: kreativno korišćenje slobodnog vremena i motivisanje za samostalno izvođenje pojedinih operacija.

Ideja o osnivanju Radnog centra nastala je upravo iz tog razloga, kao i činjenice da Savez Autizam Srbija godinama radi i na promociji mogućnosti i talenata koje autistične osobe poseduju, podsetila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza Autizam Srbija.

„Centar će okupljati odrasle osobe sa autizmom, koje će svojim radom dati doprinos zajednici praveći različite prozivode kroz kreativne poslove, kao što su slikanje i korišćenje naslikanih motiva u izradi čestitki, pozivnica i bedževa, i izrada višenamenskih predmeta od kože, keramike i gline. Podrška pri radu u izradi svih proizvoda biće im radni terapeuti i umetnički mentori“, objasnila je Petrović.

Uspešnu saradnju pozdravila je i vođa projekta u kompaniji Vip mobile, Ana Boroš Todić.

„Započeli smo sa digitalnim savetovalištem, nastavili sa medicinskim sobama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Pirotu, i krunišemo je otvaranjem Radnog centra. Raznolikost ovih projekata oslikava i suštinu našeg društveno odgovornog poslovanja, a to je odgovaranje na potrebe zajednice i konkretan doprinos unapređenju svakodnevice“, zaključila je Boroš Todić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar