U trendu

Otvoren prvi „zeleni krov“ u Beogradu

BEOGRAD – Na zgradi opštine Voždovac ozelenjena su dva ravna krova, ukupne površine 340 kvadratnih metara, za šta je Grad Beograd izdvojio devet miliona dinara.

To je prvi takav krov otvoren u Beogradu, rekao je predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević i naveo da je ovo predivan kutak u opštini Voždovac i primer kako treba da izgledaju svi ravni krovovi ne samo na javnim ustanovama, nego na svim zgradama gde za to postoji mogućnost.

„Ozelenjavanje krovova ima brojne prednosti, a to su pre svega dobra hidroizolacija, termoizolacija, ušteda električne energije. Zimi se ovde zadržava toplota, leti je hladnija temperatura u opštini tako da koristimo manje energenata“, rekao je Nikodijević i dodao da ovaj zeleni krov ima i svoju estetsku stranu, te da će se tu u budućnosti održavati venčanja.

Nikodijević je rekao da će se nastojati da se pronađe sistem kako da se i građanima koji žive u individualnim ili kolektivnim stambenim domaćinstvima omogući da ovo primene na svojim objektima.

„S obzirom da ovi projekti nisu baš tako jeftini, moraćemo da razmotrimo deo koji će subvencionisati Grad i mogućnosti kako će građani na više godina moći da finansiraju ovakve projekte, ali ovo sigurno jeste budućnost s obzirom na to da je Beograd urban grad, a u takvim sredinama moramo tražiti svaki kutak gde ćemo moći da zasadimo zelenilo i koji će pre svega ima pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine, što i jeste deo strategije koju je doneo naš Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a Skupština grada usvojila“, rekao je Nikodijević.

Zahvalio je tom sekretarijatu i opštini Voždovac i dodao da veruje da će i drugi slediti ovaj primer, te da ćemo kroz nekoliko godina imati predivne krovove u Beogradu.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević rekla je da je „zeleni krov“, kao ideja, postojala poslednjih pet godina.

„Pokušavali smo da to sprovedemo, radili smo jedan projekat na zgradi preduzeća ‘Gradsko stambeno’ koji je kompletno završen, ali nije izvršeno samo finiširanje. Da nije bilo razumevanja u Gradu Beogradu, kao i podrške predsednika Skupštine grada i opštine Voždovac koja je prihvatila našu ideju da uradimo zeleni krov na ovoj površini, možda se ni ta ideja ne bi ostvarila“, rekla je Vilotijević.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić izrazila je zadovoljstvo što je završen „zeleni krov“ na toj opštini.

„Osim što ovo predivno izgleda, mi ćemo mladencima, a puno njih dolazi u ovu opštinu da se venčava, omogućiti da se ovde, za početak fotografišu i to potpuno besplatno, a kada se ostvare mogućnosti moći će ovde i da se venčavaju“, rekla je Tomić Ilić.

Istakla je da su brojne prednosti „zelenog krova“ i da takvi krovovi duplo duže traju, te između ostalog napomenula da je mnogo bolja apsorpcija vode.

Zeleni krov na zgradi opštine Voždovac osim zelenila ima stazu, klupe i pergolu, kao i sistem za zalivanje i osvetljenje.

Pored poboljšanja komfora korisnika, zeleni krov povećava energetsku efikasnost objekta tako da doprinosi smanjenju troškova za grejanje i hlađenje, odnosno ostvaruje se ušteda finansijskih sredstava u budžetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.